Op de Rails – 2022 – nr. 11 (november)

InnoTrans 2022

door Frans Blanker-Halstein

InnoTrans is ’s werelds grootste vakbeurs op het gebied van railvervoer, die elke twee jaar plaatsvindt in Berlijn. De editie van 2020 was door de coronapandemie aanvankelijk uitgesteld en werd uiteindelijk afgelast, dit jaar vond de vakbeurs plaats van 20 tot en met 23 september. De traditionele publieksdagen vervielen, officieel vanwege de grotere drukte op de vakbeurs. Onderstaand een rondgang op hoofdlijnen, met vooral aandacht voor nieuw materieel.

De S-Bahn-treinstellen Baureihe 485 zijn bijna verleden tijd. Op 23 september 2022
ontmoeten twee treinstellen de reclame voor de toekomst in Johannisthal. 

Foto: Frans Blanker-Halstein

Regionale spoorwegen in Nederland, deel 3: Gelderland

door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie

In de provincie Gelderland ontstond al in het begin van de jaren negentig een regionale samenwerking tussen trein- en busexploitatie in de vorm van het Integratieproject Gelderland Oost (IGO). Hieruit kwam niet alleen het vervoerbedrijf Syntus voort, maar ook inspiratie voor verbetering van het openbaar vervoer door samenwerking tussen trein en bus. De decentralisatie van regionale treindiensten was daarbij onontbeerlijk. Met enig chauvinisme kan worden gesteld dat de Achterhoek niet alleen Gelderland, maar vrijwel heel Nederland tot voorbeeld heeft gediend. Dit artikel beschrijft de ontwikkelingen per lijn in de provincie Gelderland.

Een driedelig GTW-treinstel van Arriva bij Doetinchem De Huet op 24 april 2015.

Foto: Frans Blanker-Halstein.

Asbeston dwarsliggers

door Jan Roos

Het is niet algemeen bekend dat naast hout, ijzer en beton talloze andere materialen zijn bedacht en ook gebruikt voor het maken van ‘railondersteuningen’, zoals dwarsliggers. Het gebruik van asbest om de kraagbouten in betonnen dwarsliggers goed vast te zetten is om gezondheidsredenen al bedenkelijk, maar hele dwarsliggers uit asbestbeton vormden ondanks hun technische succes wel een dieptepunt voor de gezondheid van productiepersoneel en spoorwerkers.

Een stukje proefspoor van het NS-UIC-onderzoek naar dwarsliggers en railbevestigingen op het station van Hardinxveld-Giessendam; 9 juni 1962.

Foto: Kees van de Meene.

Het trambedrijf van Londen 1933-1952

door Wim Beukenkamp

Op 6 juli 1952, zeventig jaar geleden, kwam er een einde aan het trambedrijf van London Transport, ooit een van de grootste ter wereld. Het luidde ook het einde in van de tram in Groot-Brittannië, immers: wat Londen deed, kreeg elders in het land al snel navolging.

Het kan niemand ontgaan zijn: de tram in Londen heeft nog maar een paar dagen te gaan in juli 1952. E/3-motorwagen 1977 op lijn 46 tijdens de Last Tram Week.

Foto: collectie LT Museum 1998-44244.