Op de Rails – 2020 – nr. 4 (april)

De ontwikkeling van station Elst (vervolg): wagenladingvervoer

door Rudi Liebrand 

In dit tweede artikel over station Elst beschrijven we de logistiek achter het rail­goederen­­vervoer op rangeerstation Elst, met als voorbeeld de Rangeerplannen van 1955 en 1978. Klik hier voor de digitale bijlagen bij dit artikel.

Het noordelijke gedeelte van het emplacement van Elst met diesellocomotief 2461 op spoor 13 en elektrische locomotief 1008 op spoor 10, met bestemming Amsterdam; 26 mei 1974. Foto: W. Vos.

Geen treinen meer via de Vogelfluglinie

door John Krijgsman

Op 14 december 2019 kwam er een einde aan het overvaren van treinen via de Vogelfluglinie, de veerdienst tussen Puttgarden in Duitsland en Rødby in Denemarken. Terwijl het goederenvervoer al sinds 1997 de route via Flensburg en Odense neemt, volgen nu ook de reizigerstreinen tussen Hamburg en Kopenhagen deze weg. Zo komt er ruimte voor verbetering van de spoorlijnen die leiden naar de tunnel voor weg- en spoorverkeer die tussen Puttgarden en Rødby onder de Fehmarnbelt wordt gebouwd.

EC 34 Kopenhagen – Hamburg verlaat op 5 december 2019 in Puttgarden de veerboot MF Schleswig-Holstein. Foto: John Krijgsman.

Bezoek aan de DDR-trams in 1968

door Maurits van Witsen

In 1968 bracht ik voor de tweede maal een bezoek aan de DDR. Net als een jaar eerder bereisde ik toen in een week dertien tramsteden. In de meeste gevallen waren het kleine steden met dito bedrijven. Enkele zijn
sindsdien verdwenen, maar wonderlijk genoeg zijn de meeste in gemoderniseerde vorm blijven bestaan.

Het vooroorlogse tramstel 45 + 35 rijdt in Eisenach door het centrum via de linkerzijde van de Karlstrasse;
15 mei 1968. Beide trams zijn afkomstig uit Erfurt. Foto: Maurits van Witsen.

Kabelspoorlijnen (vervolg)

door Rutger Ruempol

Nadat in het eerste deel van dit artikel een overzicht is gegeven van de algemene kenmerken van kabelspoorlijnen, worden hier enkele interessante voorbeelden nader besproken. Twee daarvan werken nog met water en zwaartekracht, drie andere worden elektrisch aangedreven maar zijn op een andere manier bijzonder.

De twee rijtuigen van de Oberweißbacher Bergbahn rijden de wisselplaats op.
Foto: Oberweißbacher Bergbahn (Thomas Abé).