Op de Rails – 2020 – nr. 3 (maart)

De ontwikkeling van station Elst: het rangeerstation

door Rudi Liebrand 

Weinig reizigers die op het eenvoudige stationnetje van Elst de trein nemen, zullen zich realiseren dat hier meer dan een eeuw een groot rangeerterrein heeft gelegen, waar geruime tijd met honderden goederenwagens per dag gerangeerd werd. In 1978 werd het goederenstation gesloten. In dit eerste artikel over station Elst beschrijven we de ontwikkeling van dit station.

De voorgevel van station Elst; 7 november 1973. Foto: R. Ankersmit.

Het spoor in Noordwest-Spanje

door Paul van den Boorn

In Noordwest-Spanje ligt een bijzonder netwerk van spoorlijnen: klassieke berglijnen in Spaans breedspoor, 1350 kilometer meterspoor, verdeeld over drukke voorstadslijnen en schaars bereden langeafstandsverbindingen, hogesnelheidslijnen in normaalspoor die bijna klaar zijn, een metro en twee trambedrijven. Voor de aficionado al ferrocarril y tramvia, de spoor- en tramweg-liefhebber, is het een interessante bestemming.

Renfe-Feve-treinstel 6533/3533 en Renfetreinstel 463.014 in station Gijón-Sanz Crespo; 31 augustus 2016. Foto: Han Duijve.

Kabelspoorlijnen

door Rutger Ruempol en Paul van den Boorn

Kabelspoorlijnen staan maar weinig in de belangstelling. Het heeft misschien te maken met hun kenmerken: ze zijn kort, hebben geen vertakkingen, lopen van beneden naar boven (‘veredelde liften’), het materieel is eenvormig en ze staan zelden in verbinding met ‘echte’ spoorlijnen. Kijk je echter beter, dan ontvouwt zich een bijzondere spoorwegwereld.

Het ‘bergstation’ van de Ascensor da Glória in Lissabon. De kabel die de tram met de tegentram verbindt loopt in de gleuf van de middenrail. Omdat de trams aangedreven worden door eigen motoren (gevoed via de bovenleiding), voldoet de Ascensor da Glória eigenlijk niet aan de definitie van een kabelspoorweg; 23 juni 2016, half tien ‘s avonds. Foto: Ewolt Wolters.