Op de Rails – 2020 – nr. 10 (oktober)

Een nieuwe werkplaats voor de RET

door John Krijgsman

De voormalige wagonfabriek van Allan aan de Kleiweg in Rotterdam deed sinds 1960 dienst als Centrale Werkplaats (CW) voor de RET. Omdat het grotendeels honderd jaar oude complex niet meer voldeed is
in 2015 besloten tot nieuwbouw op dezelfde locatie. Na ruim twee jaar breken en bouwen is de nieuwe werkplaats in januari 2019 in gebruik gesteld. De afwerking en de inrichting van een nieuwe busstalling met laadinrichtingen voor elektrische bussen werden medio 2020 voltooid.

Door de translucente gevelplaten van de nieuwe Centrale Werkplaats schijnt overdag het daglicht
naar binnen, terwijl bij duisternis de verlichting uit het pand naar buiten straalt. Op de voorgrond de traversewagen. Foto: RET.

Huisvuil uit Den Haag

door Harry Peters

In de NVBS-kalender 2020 is bij week 45-46 een foto opgenomen van VAM-wagens met een locomotor; deze foto zou gemaakt zijn in Wijster. Dat klopt niet: de foto is gemaakt op de reservestortplaats
van de Haagse Gemeentereiniging aan de Viaductweg in Den Haag. Van 1931 tot 1968 speelde treinvervoer een belangrijke rol bij de huisvuilverwerking van Den Haag.

De reservestortplaats van de Haagse Gemeentereiniging, met locomotor No. 1 of No. 2; vermoedelijk
zomer 1931. Foto: collectie SNR.

Adieu Utrechtse SIG-trams

door Tim Boric

De verbouwing van de sneltramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein met lage perrons maakte deze zomer een einde aan de inzet van het hogevloermaterieel. Na 37 dienstjaren en twee renovaties gingen de SIG-trams naar de sloper, op één stel na.

De 5014 op de eerste exploitatiedag, 17 december 1983, bij de halte Nieuwegein Stadscentrum. Het
Westnederlandembleem staat nog onder de ramen. Binnenkort wordt deze omgeving opnieuw een
bouwput. Foto: Tim Boric.

RoadRailer, Trailerzug en CODA-E

door Gerrit Nieuwenhuis

In de vorige uitgave van Op de Rails is ingegaan op een aantal nieuwe vormen van intermodaal vervoer. Een techniek die ook in Nederland is getest is CODA-E. Dit is een afkorting voor Combinatie Oplegger Draaistellen Alpha-Engineering. We lichten dit nader toe.

Proeftrein met CODA-E opleggers achter locomotief 1609 tijdens een proefrit op 14 februari 1991 in Deventer.
Foto: Roef Ankersmit.

Meer buitenlandse trams bij de AOM

door Sam de Lange

Nadat de AOM in augustus 1888 de buitenkant van haar paardentramrijtuigen had voorzien van reclameborden voor VAN HOUTEN’s CACAO werden voorbereidingen getroffen om ook reclameruimte binnen in de rijtuigen te gaan verhuren. Dat heeft een interessante lijst met een overzicht van het materieel nagelaten.

Het door Beijnes gebouwde kleine dichte rijtuig 98 van de lijn Kadijksplein – Czaar Peterstraat omstreeks
1902 op het Kattenburgerplein. Sinds 1 januari 1900 is het rijtuig eigendom van de Gemeentetram
Amsterdam. Verz. H.J.A. Duparc (177.543L).