Op de Rails – 2019 – nr. 8 (augustus)

Henegouwse herinneringen

door Tim Boric

In de Belgische provincie Henegouwen bestond nog lange tijd een uitgebreid klassiek buurttramnet. Met een groepje jonge tramvrienden maakten wij daarmee kennis vanaf de vroege jaren zeventig, in een gehuurde auto of per trein. Die bezoeken waren voor ons, in een tijd zonder internet en jaarboeken, vooral ontdekkingsreizen. Ze lieten indrukken achter uit, zo leek het, een andere wereld en een andere tijd.

S-motorwagen 9051 tussen Mariemont en Morlanwelz bij het tunneltje onder spoorlijn 112 (La Louvière – Marchienneau-Pont) en de daaraan parallel lopende tramlijn 80, waarvan lijn 30 zojuist is afgetakt; mei 1980.
Foto: Tim Boric.

 

Van optische telegraaf tot ERTMS (vervolg)

door Kees van de Meene, René Jongerius, Roef Ankersmit

[ DEEL VIER IN EEN REEKS OVER 180 JAAR SPOORWEGEN IN NEDERLAND ]

In het eerste deel van dit artikel beschreven we de ontwikkeling van het Nederlandse seinwezen tot aan de Tweede Wereldoorlog. We blikten al vooruit op de invoering van het automatisch blokstelsel. Maar in hoofdzaak ging het om mechanische en elektromechanische beveiliging met armseinen. In dit vervolg gaan we in op de invoering van lichtseinen, relais- en computergestuurde beveiligingen en automatische treinbeïnvloeding.

De seinzaal van de VL-post Utrecht op de dag van de officiële ingebruikname, 4 juni 2015. In het najaar van 2019 zullen de werkplekken van de VL-post Amersfoort naar Utrecht overkomen.
Foto: Stefan Verkerk

U-Bahn en S-Bahn in München

door Frans Blanker-Halstein en Maurits van den Toorn

De Beierse hoofdstad München geldt als de economische hoofdstad van Duitsland, economische groei en welvaart liggen er duidelijk boven het gemiddelde in de Bondsrepubliek. De grote aantrekkingskracht van stad en regio leidde tot een aanhoudend sterke groei van de bevolking. De Olympische Spelen van 1972 gaven de aanzet tot een snelle realisatie van zowel een metro als een S-Bahn. Het totale netwerk is nu 530 kilometer lang en heeft dagelijks meer dan 650.000 reizigers.

Een van de nieuwe metrostellen van het type C2 rijdt op lijn U6 en nadert station Fröttmaning. Dit was toen het enige traject waarop dit materieel was toegelaten; 20 juli 2016.
Foto: Frederik Buchleitner.