Op de Rails – 2019 – nr. 12 (december)

65 jaar geleden: NS in 1954

door P.W. van der Vlist

Er zijn belangrijke ontwikkelingen in 1954, wat zeker geldt voor de voortgaande verbeteringen van het verkeer naar en van het buitenland. Het materieelpark wordt uitgebreid met dieselelektrische treinstellen en locomotieven. Nieuwe stationsgebouwen worden geopend, plannen voor verbouwing van andere worden ontwikkeld. Tegenover de voortvarende modernisering staat de ook in 1954 verder afnemende invloed van de stoomtractie.

Een beeld dat veel stoomliefhebbers indertijd (en misschien nu nog) met enig genoegen zullen bekijken. De 3759 sleept de defecte 1002 naar de werkplaats. Amsterdam CS, 6 maart 1954. Foto L.J.P. Albers.

NS-150, een jubileum om niet te vergeten

[ DEEL ZEVEN IN EEN REEKS OVER 180 JAAR SPOORWEGEN IN NEDERLAND ]

door Remmo Statius Muller

Afgelopen zomer was het al weer dertig jaar geleden dat het 150-jarige bestaan van de spoorwegen in Nederland werd gevierd. In de jaren daarvoor waren verschillende andere Europese spoorwegmaatschappijen de NS al voorgegaan: Groot-Brittannië (liefst drie keer: in 1975, 1980 en in 1985), beide Duitslanden en België (in 1985) alsook Oostenrijk en Frankrijk (beide in 1987). Sommige van die jubilea pakten groot uit: in met name Engeland, West-Duitsland en Oostenrijk hebben de festiviteiten erg veel publiek uit binnen- en buitenland getrokken. Iedereen was natuurlijk razend benieuwd wat de NS in 1989 het publiek zou gaan bieden.

NS 7742, onderweg van Hoorn naar Utrecht, steekt via de toenmalige oude draaibrug het Noord-Hollands Kanaal bij Purmerend over. Rechts de onderdoorgang van de in 1949 opgeheven NZH-tram. Vrijwel het gehele traject werd op eigen kracht gereden. Alleen op het traject van Zaandam door de Hemtunnel naar Amsterdam kreeg de trein assistentie van diesellocomotief 2212. 17 juni 1989. Foto: Remmo Statius Muller.

De wereldwijde inzet van de PCC-car

door Ciril van Hattum

De ontwikkeling van nieuwe producten en diensten vindt meestal geleidelijk plaats. Soms echter met een sprong, zoals bij de PCC-car die grote verbeteringen te zien gaf vergeleken met de toenmalige trams. Dit revolutionaire tramtype uit de Verenigde Staten bereikte ook Europa en daarna de rest van de wereld, van Chili tot Egypte.

San Francisco PCCcar 1121 van de maatschappij SFMR in de keerlus van het eindpunt Judah van lijn N; 21 maart 1972. FotoCiril van Hattum.