Op de Rails – 2019 – nr. 10 (oktober)

Naarden-Bussum, van halte tot halte

door Martijn de Vries

In de negentiende eeuw was Bussum een arm boerendorp met zo’n 1200 inwoners. Toen op 10 juli 1874 door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) de Oosterspoorlijn werd geopend tussen Amsterdam en Amersfoort kreeg Bussum een station, samen met Naarden. De halte was midden in het open veld gelegen, een eindje van de Naardense vesting en de Bussumse dorpskern vandaan.

Laatste dag van inzet van diesellocomotieven serie 2400 in de buurtgoederentrein van Amersfoort naar Naarden-Bussum. De locomotieven 2411 en 2456 duwen de lege wagens van Bensdorp op spoor 5 tot over de overweg Comeniuslaan om daarna de VAMwagens in Crailoo op te halen; 26 mei 1989. De 2411 is voor de gelegenheid door een lokale hobbyist voorzien van traantjes. Foto: Martijn de Vries.

Weer reizigerstreinen op de Bentheimer Eisenbahn

door Paul van den Boorn en Dick Geusebroek

Sinds zondag 7 juli is het weer mogelijk per reguliere trein van het grensstation Bad Bentheim naar de Duitse steden Nordhorn en Neuenhaus te reizen, voor het eerst in 45 jaar. De in Nederland vooral van het goederenvervoer bekende Bentheimer Eisenbahn zorgt voor de uitvoering van de nieuwe reizigersdienst.

Op 7 juli 2019, de eerste dag van de officiële dienstregeling, is Lint VT113 vertrokken van de
halte Quendorf en rijdt langs het voormalige stationsgebouw richting Bad Bentheim.
Foto: Marcel Timmer.

De (ver)nummering van het stroomlijnmaterieel (vervolg)

[ DEEL VIJF IN EEN REEKS OVER 180 JAAR SPOORWEGEN IN NEDERLAND ]

door P.W. van der Vlist en J.M. ten Broek

Al vroeg in de geschiedenis begon men tegen de beperkingen van de tamelijk kleinschalige nummerreeksen van tweehonderd nummers aan te lopen en de indeling naar lengte van de treinstellen in plaats van bijvoorbeeld de indienststellingsvolgorde. Het begon bij de tweewagenstellen mat aansluiten op de jongste tweetjes (301-315, mat ’40), maar ze in de 200 te nummeren. De logica daarachter was waarschijnlijk dat voor mat ’46 werd teruggegrepen op het ontwerp van mat ’36 en niet op de verbeterde versie mat ’40.

Stroomlijnmaterieel in Alkmaar op 15 januari 1961. Van links naar rechts de treinstellen 761, 809, 652 en 738. Foto: L.J.P. Albers.

Trams in en om Berlijn in 1967

door Maurits van Witsen

In OdR 2019-5 heb ik verslag uitgebracht van mijn eerste bezoek aan de DDR-trams in 1967. Het betrof slechts een week, waarvan al vier dagen waren verstreken. Voor de resterende dagen had ik Berlijn als standplaats gekozen, omdat – in tegenstelling tot de meeste andere steden in de DDR – hier nog steeds drastisch werd gesneden in het tramnet.

Frankfurt Oder, Bahnhofsplatz met Wismartram 56 op de korte stationslijn 1; 14 juni 1967.
Foto: Maurits van Witsen.