Op de Rails – 2018 – nr. 7 (juli)
Ongeval Gouda op 14 februari 1953
door P.M. van der Vlist
In het komende decembernummer van Op de Rails verschijnt het zesde artikel in de reeks ’65 jaar geleden’. Het gaat dan om 1953, het jaar dat wordt overschaduwd door de watersnoodramp. In dat jaar vinden bij NS twee ernstige ongevallen plaats. Bekend is het ongeval bij Weesp op 19 juni, waarbij locomotief 1303 met trein 21 naar Enschede achterop forensentrein 825 naar Naarden-Bussum botst. Minder bekend is het ongeval bij Gouda op 14 februari dat jaar.
De Amsterdamse drieassers
door Hans de Haan
In 1948, dit jaar zeventig jaar geleden, werden de eerste twee drieassers in dienst gesteld bij het Gemeentevervoerbedrijf in Amsterdam. Er is al veel over deze trams geschreven. Toch is het mogelijk om er nog wat nieuws over te vertellen.
Ontwikkelingen S-Bahn Rhein-Ruhr
door Daniël van der Winden
De diensten op de geëlektrificeerde S-bahn-lijnen van het net Rhein-Ruhr worden momenteel uitgevoerd door treinstellen Baureihen 422 en 14403, hoofdzakelijk in de verkehrsrote DB-huisstijl. De komende jaren verandert dit standaardbeeld aanzienlijk door het ingaan van nieuwe vervoer-contracten.
Van Schoonoord naar Sampit – Tropisch einde Drentse tramlocomotieven
door Gerard de Graaf
Tussen 1903 en 1947 exploiteerde de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij een drietal tramlijnen in Drenthe, na fusie in 1936 uitgebreid met de lijnen van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-
Maatschappij. In 1947 kwam een einde aan dit interlokale stoomtrambedrijf. De meeste stoomlocomotieven en wagens werden na de opheffing gesloopt. Twee tramlocomotieven gingen naar het verre Borneo om daar bij Bruynzeel op houtplantages dienst te doen. Vele jaren later werd duidelijk in welk deel van Borneo ze terecht kwamen.
De grenzeloze Flirt (vervolg)
door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès
In het eerste deel van deze serie behandelden we de ontwikkeling van de Flirt-treinstellen en de inzet in Zwitserland en Duitsland. De vroegtijdige ontwikkeling van varianten die geschikt waren voor inzet in de landen rondom Zwitserland legde de basis voor export naar andere landen, uiteindelijk tot in Afrika en Wit-Rusland aan toe.