Op de Rails – 2018 – nr. 7 (juli)

Ongeval Gouda op 14 februari 1953

door P.M. van der Vlist

De ravage na het ongeval op 14 februari 1953. Foto: J. Lub, Archief NVBS Railverzamelingen.

In het komende decembernummer van Op de Rails verschijnt het zesde artikel in de reeks ’65 jaar geleden’. Het gaat dan om 1953, het jaar dat wordt overschaduwd door de watersnoodramp. In dat jaar vinden bij NS twee ernstige ongevallen plaats. Bekend is het ongeval bij Weesp op 19 juni, waarbij locomotief 1303 met trein 21 naar Enschede achterop forensentrein 825 naar Naarden-Bussum botst. Minder bekend is het ongeval bij Gouda op 14 februari dat jaar.

De Amsterdamse drieassers

door Hans de Haan

Drie verschillende verschijningsvormen van de Amsterdamse drieassers bijeen voor de remise Lekstraat; 9 mei 1970. Foto: Karel Hoorn.

In 1948, dit jaar zeventig jaar geleden, werden de eerste twee drieassers in dienst gesteld bij het Gemeentevervoerbedrijf in Amsterdam. Er is al veel over deze trams geschreven. Toch is het mogelijk om er nog wat nieuws over te vertellen.

Ontwikkelingen S-Bahn Rhein-Ruhr

door Daniël van der Winden

Een deel van de veranderingen van het S-Bahn-net Rhein-Ruhr wordt gesymboliseerd door het groen schilderen van een aantal treinstellen Baureihe 422. De 422 017, in verkehrsrot ontmoet in Wuppertal Sonnborn de al groene 422 045, die nu nog onder DB Regio-vlagrijdt; 26 mei 2018. Foto: Daniël van der Winden.

De diensten op de geëlektrificeerde S-bahn-lijnen van het net Rhein-Ruhr worden momenteel uitgevoerd door treinstellen Baureihen 422 en 14403, hoofdzakelijk in de verkehrsrote DB-huisstijl. De komende jaren verandert dit standaardbeeld aanzienlijk door het ingaan van nieuwe vervoer-contracten.

Van Schoonoord naar Sampit – Tropisch einde Drentse tramlocomotieven

door Gerard de Graaf

Locomotief 13 metrijtuig 14 en een bagagewagen op weg naar Koevorden te Oosterhesselen, 25 juli 1933. Foto: ing. W.D.J. Cramer.

Tussen 1903 en 1947 exploiteerde de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij een drietal tramlijnen in Drenthe, na fusie in 1936 uitgebreid met de lijnen van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-
Maatschappij. In 1947 kwam een einde aan dit interlokale stoomtrambedrijf. De meeste stoomlocomotieven en wagens werden na de opheffing gesloopt. Twee tramlocomotieven gingen naar het verre Borneo om daar bij Bruynzeel op houtplantages dienst te doen. Vele jaren later werd duidelijk in welk deel van Borneo ze terecht kwamen.

De grenzeloze Flirt (vervolg)

door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

Treinstel ETR330.002 van de Italiaanse vervoerder Ferrovie del Gargano bij Cagnano Varano in de provincie Foggia; 13 juli 2016. Foto: Andrea De Berti.

In het eerste deel van deze serie behandelden we de ontwikkeling van de Flirt-treinstellen en de inzet in Zwitserland en Duitsland. De vroegtijdige ontwikkeling van varianten die geschikt waren voor inzet in de landen rondom Zwitserland legde de basis voor export naar andere landen, uiteindelijk tot in Afrika en Wit-Rusland aan toe.