Op de Rails – 2018 – nr. 6 (juni)

Vijftig jaar SHM

door Rein Korthof

Locomotief 7742 en rechts de WD 33 tijdens het evenement 40-45; Medemblik, 7 juni 2015. Foto: Peter Meurs.

In de loop van de halve eeuw Museumstoomtram zijn naar aanleiding van eerdere jubilea al vele historische overzichten, materieeltabellen en beschouwingen verschenen. Daarom is in dit artikel gekozen voor het perspectief van persoonlijke beleving en belevenissen.

Afscheid van een tramnet

door Maurits van den Toorn

De Middenweg met het voormalige rechthuis van de eveneens voormalige gemeente Watergraafsmeer.Lijn 9, een vaste verschijning hier sinds 1940, maakt binnenkort plaats voor lijn 19; 22 januari 2018. Foto: Rob de Haan.

Als de voortekenen niet bedriegen gaat op 22 juli met de opening van de Noord-Zuidlijn het Amsterdamse lijnennet drastisch op de schop. In één klap verandert er meer dan ooit tevoren. Het is een operatie die te vergelijken is met de gevolgen van het plan-Lehner in Den Haag en de komst van de metro in Rotterdam.

Spoorwegen in en om Amsterdam

door J.M. ten Broek

Seinfront aan de zuidzijde van de Hemtunnel, met onder de seinen de lichtbakken van het X-G-regime;2 november 2006.De borden met tunnelsymbool zijn inmiddels vervallen Foto: Kees Cremer.

De vorige aflevering van deze vertellende artikelen-reeks eindigde met de aansluiting en ingebruikname van de Hemtunnel en de omgelegde spoorlijn via de nieuwe stations Zaandam en Amsterdam Sloterdijk Noord. De Hemtunnel was de tweede spoortunnel onder een waterweg in Nederland na de Velser-(spoor)tunnel in de lijn Haarlem – Uitgeest die al in 1957 geopend was en die gebouwd was volgens plannen uit 1940. Het verschil tussen beide spoor-tunnels onder het Noordzeekanaal is dan ook groot.

Het trambedrijf van Kassel

door Maurits van den Toorn

De kort tevoren in dienst gestelde gelede wagen 652 is een vertegenwoordiger van de modernste serie materieel uit 2011. Frankfurter Strasse, 4 mei 2012. Foto: Maurits van den Toorn.

Het vervoerbedrijf van Kassel kan dit jaar verschillende jubilea vieren: de elektrische tram bestaat honderdtwintig jaar, de RegioTram tien jaar. Het trambedrijf is lange tijd enigszins afwijkend van andere Duitse bedrijven geweest door het materieel dat afkomstig was van de plaatselijke firma’s Credé en Wegmann. Tegenwoordig wordt het Karlsruher Modell enthousiast omarmd.

Het Sauerlandnetz Ersatzkonzept

door Daniël van der Winden

DB Regio-Talent 644 034 komt aan bij de Bedarfshaltestelle Siedlinghausen. Het station, buiten het dorp op een heuvel, is helaas in verval. De trein is net in Winterberg begonnen aan de rit naar Dortmund; 7 april 2018. Foto: Daniël van der Winden.

In december 2016 ging het nieuwe vervoercontract van het Sauerland-netz in, gewonnen door DB Regio en met een looptijd tot december 2028. Een zeer fraai lijnennet dat begint in het Ruhrgebiet en zoals de naam al doet vermoeden ver het mooie Sauerland invoert.