Op de Rails – 2018 – nr. 6 (juni)

Vijftig jaar SHM

door Rein Korthof

In de loop van de halve eeuw Museumstoomtram zijn naar aanleiding van eerdere jubilea al vele historische overzichten, materieeltabellen en beschouwingen verschenen. Daarom is in dit artikel gekozen voor het perspectief van persoonlijke beleving en belevenissen.

Afscheid van een tramnet

door Maurits van den Toorn

Als de voortekenen niet bedriegen gaat op 22 juli met de opening van de Noord-Zuidlijn het Amsterdamse lijnennet drastisch op de schop. In één klap verandert er meer dan ooit tevoren. Het is een operatie die te vergelijken is met de gevolgen van het plan-Lehner in Den Haag en de komst van de metro in Rotterdam.

Spoorwegen in en om Amsterdam

door J.M. ten Broek

De vorige aflevering van deze vertellende artikelen-reeks eindigde met de aansluiting en ingebruikname van de Hemtunnel en de omgelegde spoorlijn via de nieuwe stations Zaandam en Amsterdam Sloterdijk Noord. De Hemtunnel was de tweede spoortunnel onder een waterweg in Nederland na de Velser-(spoor)tunnel in de lijn Haarlem – Uitgeest die al in 1957 geopend was en die gebouwd was volgens plannen uit 1940. Het verschil tussen beide spoor-tunnels onder het Noordzeekanaal is dan ook groot.

Het trambedrijf van Kassel

door Maurits van den Toorn

Het vervoerbedrijf van Kassel kan dit jaar verschillende jubilea vieren: de elektrische tram bestaat honderdtwintig jaar, de RegioTram tien jaar. Het trambedrijf is lange tijd enigszins afwijkend van andere Duitse bedrijven geweest door het materieel dat afkomstig was van de plaatselijke firma’s Credé en Wegmann. Tegenwoordig wordt het Karlsruher Modell enthousiast omarmd.

Het Sauerlandnetz Ersatzkonzept

door Daniël van der Winden

In december 2016 ging het nieuwe vervoercontract van het Sauerland-netz in, gewonnen door DB Regio en met een looptijd tot december 2028. Een zeer fraai lijnennet dat begint in het Ruhrgebiet en zoals de naam al doet vermoeden ver het mooie Sauerland invoert.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer