Op de Rails – 2018 – nr. 5 (mei)
Vijftig jaar huisstijl
door Gerrit Nieuwenhuis
In mei zijn het logo en de huisstijl van NS vijftig jaar in gebruik. Het logo is een van de bekendste in Nederland. Het was in 1968 onderdeel van een totale vernieuwing van de huisstijl. De standaardkleur geel voor het rollend materieel werd in dezelfde periode ingevoerd. Het personeel kreeg nieuwe uniformen. De nieuwe huisstijl was een onderdeel van een toekomstvisie, waarin NS zijn rol in het openbaar vervoer wilde vergroten.
Trams in Frankrijk (vervolg)
door Arthur Staal
Het tramnet van Marseille vindt zijn oorsprong in 1876 met de oprichting van de Compagnie Générale Française de Tramways (CGFT), een Belgisch initiatief. Nog in dat jaar kwamen de eerste stadslijnen in dienst. Het betrof kleine paardentrams, die vanwege de steile straten desondanks werden getrokken door twee paarden. In 1889 verscheen een stoomrijtuig op proef. Tussen 1890 en 1899 kwamen vijf voorstadslijnen in dienst. Vanaf 1892 breidde de stoomtractie zich weliswaar uit, maar werd ook de eerste elektrische lijn geopend.
Het Kamperlijntje
door Kasper Haar
De slechts dertien kilometer lange spoorlijn Zwolle – Kampen, in de volksmond het Kamperlijntje genoemd, is momenteel de kortste voor reizigers geëxploiteerde spoorlijn in Nederland, maar wel één met een grote geschiedenis waarin een stad en een spoorweg-maatschappij regelmatig fel tegenover elkaar stonden, en die tot op heden nog steeds vanwege problemen met de exploitatie in de belangstelling staat.
Treinkaping bij De Punt – Geïmproviseerde omleidingen
door Wim Hoekema
Het is deze zomer 41 jaar geleden dat Nederland opnieuw werd getroffen door een treinkaping. Een Hondekop-vier werd bij De Punt door Molukse gijzelnemers stilgezet. Dit artikel beperkt zich tot een beschrijving van de gevolgen voor de treindiensten in het noorden nu een belangrijk baanvak bijna drie weken was gestremd.