Op de Rails – 2018 – nr. 5 (mei)

Vijftig jaar huisstijl

door Gerrit Nieuwenhuis

Het in 1968 ingevoerde NS-logo zal waarschijnlijk het meest prominent aanwezig zijn geweest op de gerenoveerde locomotieven serie 1300 en het CTO-meetrijtuig. De 1309 wordt op Rotterdam Noord Goederen voorbij gereden door de 1316 met een lege zouttrein uit Hengelo; 6 augustus 1989. Foto: Bart van ’t Grunewold.

In mei zijn het logo en de huisstijl van NS vijftig jaar in gebruik. Het logo is een van de bekendste in Nederland. Het was in 1968 onderdeel van een totale vernieuwing van de huisstijl. De standaardkleur geel voor het rollend materieel werd in dezelfde periode ingevoerd. Het personeel kreeg nieuwe uniformen. De nieuwe huisstijl was een onderdeel van een toekomstvisie, waarin NS zijn rol in het openbaar vervoer wilde vergroten.

Trams in Frankrijk (vervolg)

door Arthur Staal

De tram in de oude stad aan het eindpunt Place Castellane op 9 september 2016. Foto: Bas Schenk.

Het tramnet van Marseille vindt zijn oorsprong in 1876 met de oprichting van de Compagnie Générale Française de Tramways (CGFT), een Belgisch initiatief. Nog in dat jaar kwamen de eerste stadslijnen in dienst. Het betrof kleine paardentrams, die vanwege de steile straten desondanks werden getrokken door twee paarden. In 1889 verscheen een stoomrijtuig op proef. Tussen 1890 en 1899 kwamen vijf voorstadslijnen in dienst. Vanaf 1892 breidde de stoomtractie zich weliswaar uit, maar werd ook de eerste elektrische lijn geopend.

Het Kamperlijntje

door Kasper Haar

Het eerste NCS-station van Kampen, met een locomotief uit de NCS-serie 1-12; circa 1900. Foto: collectie Kasper Haar.

De slechts dertien kilometer lange spoorlijn Zwolle – Kampen, in de volksmond het Kamperlijntje genoemd, is momenteel de kortste voor reizigers geëxploiteerde spoorlijn in Nederland, maar wel één met een grote geschiedenis waarin een stad en een spoorweg-maatschappij regelmatig fel tegenover elkaar stonden, en die tot op heden nog steeds vanwege problemen met de exploitatie in de belangstelling staat.

Treinkaping bij De Punt – Geïmproviseerde omleidingen

door Wim Hoekema

In juni 1977 verduistert een setje 2200’en de omgeving als ze met een 1300 in opzending op weg zijn naar Leeuwarden, hier gefotografeerd bij Ouddeel. De trein met schuifwandwagens is niet bijster lang, maar twee diesels zijn nodig om snelheid te kunnen houden op de nu zo drukke diesellijn. Vanaf Leeuwarden zal de 1300 de trein uit Delzijl verder vervoeren naar Amersfoort. Foto: Jan Weima.

Het is deze zomer 41 jaar geleden dat Nederland opnieuw werd getroffen door een treinkaping. Een Hondekop-vier werd bij De Punt door Molukse gijzelnemers stilgezet. Dit artikel beperkt zich tot een beschrijving van de gevolgen voor de treindiensten in het noorden nu een belangrijk baanvak bijna drie weken was gestremd.