Op de Rails – 2018 – nr. 4 (april)

Samarang-Joana Stoomtram Maatschappij

door Henry van Amstel

Poerwodadie was een knooppunt met trams in drie richtingen. Hier zijn de locomotieven 32, 23 en onder de kap een onbekend exemplaar te zien.Het station is nog gebouwd door de Poerwodadi-Goendih Stoomtram Maatschappij. Foto: Gedenkboek der Samarang-Joana Stoomtram Maatschappij, 1907.

De Samarang-Joana Stoomtram Maatschappij (SJS) exploiteerde een uitgebreid net van tramwegen in Semarang en ten oosten en noordoosten van de stad. De SJS was de eerste en uiteindelijk grootste
tramwegmaatschappij op Java met een netwerk dat een maximale lengte van 426 kilometer kende.

De grenzeloze Flirt

door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

Een vierdelig Flirttreinstel RABe 526 van de Zwitserse Südostbahn verheft zich als trein van Wil naar Nesslau-Neu St.Johann boven Dietfurt; 16 augustus 2011.Foto: Raymond Kiès.

De Flirt-treinstellen van Stadler zijn zonder overdrijving een succesnummer te noemen. In veertien jaar tijd zijn meer dan duizend treinstellen besteld door spoorbedrijven, zowel in Europa als daarbuiten. Het treintype droeg bij aan de stormachtige ontwikkeling die Stadler Rail doormaakte.

Trams in de Hongaarse provincie

door Maurits van Witsen

Miskolc, Vasgyár, samenkomst van lijn 1 en lijn 2 vanaf de grote eindlus met geleed motorrijtuig 103 en het tweeassige stel 43 + 300 + 302; 7 juli 1966.Foto: Maurits van Witsen.

Na mijn eerste drie dagen in Budapest was het moment voor mijn geplande rondreis langs enkele Hongaarse provinciesteden aangebroken. Die reis voerde eerst in oostelijke richting naar de industriestad Miskolc en bood de gelegenheid om behalve de tram daar ook verschillende smalspoorlijnen te bezoeken.