Op de Rails – 2018 – nr. 3 (maart)

Neerlands eerste trammuseum

door Ciril van Hattum

Van 1950 tot 1990 heeft er in het Limburgse Weert een trammuseum gestaan, opgericht door slechts één man, zonder enige subsidie. Dit museum heeft de weg gebaand naar meer van dergelijke musea, vooral in het buitenland.

Goederendienst Nederland:
stand van zaken februari 2018

door Emiel de Block

Op zich is er het afgelopen halfjaar weinig opvallends gebeurd in het goederenvervoer per spoor in, van en naar ons land. Het aandeel van het railtransport in het totale goederenvolume bleef marginaal: rond de 4 % en het groeide naar verwachting in 2017 wederom licht. Traditioneel wisselden vervoerscontracten aan het einde van het jaar van vervoerder en probeerden de nieuw toegetreden vervoerders hun marktaandeel te vergroten.

Varende treinen (vervolg)

door John Krijgsman

Denemarken bestaat voor een belangrijk deel uit eilanden. Ook de hoofdstad Kopenhagen ligt op een eiland en is door water gescheiden van zowel de rest van het land als van het buurland Zweden. Bij de aanleg van spoorlijnen stuitte men dus al snel op water. Daarom is het niet verwonderlijk dat Denemarken er al vroeg bij was met de toepassing van treinveerboten. In 1872 werd de eerste treinveerdienst geopend tussen Strib op het eiland Fyn en Fredericia in Jutland, over de Kleine Belt.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer