Op de Rails – 2018 – nr. 3 (maart)

Neerlands eerste trammuseum

door Ciril van Hattum

Een trammuseum in de tuin, met van links naar rechts de Amsterdamse motorwagen 28, NZH-bijwagen B32 (eerder de Amsterdamse 663) en NBM-bijwagen 42. Het geheel wordt geflankeerd door wapperend wasgoed; 2 april 1950. Foto: J. Voerman, collectie SNR.

Van 1950 tot 1990 heeft er in het Limburgse Weert een trammuseum gestaan, opgericht door slechts één man, zonder enige subsidie. Dit museum heeft de weg gebaand naar meer van dergelijke musea, vooral in het buitenland.

Goederendienst Nederland:
stand van zaken februari 2018

door Emiel de Block

RheinCargo, het samenwerkingsverband van HGK en de Neuss-Düsseldorfer Häfen, rijdt met shuttletreinen tussen de Maasvlakte, Düsseldorf en Keulen en gebruikt daarvoor als enige vervoerder in ons land Traxx-diesellocomotieven type F140DE. Op 5 januari 2018 rijdt de DE 801 met de vertraagde trein 42717 Maasvlakte – Emmerich op de Kijfhoek op de sporen richting de Betuweroute. Foto: Rene de Boon.

Op zich is er het afgelopen halfjaar weinig opvallends gebeurd in het goederenvervoer per spoor in, van en naar ons land. Het aandeel van het railtransport in het totale goederenvolume bleef marginaal: rond de 4 % en het groeide naar verwachting in 2017 wederom licht. Traditioneel wisselden vervoerscontracten aan het einde van het jaar van vervoerder en probeerden de nieuw toegetreden vervoerders hun marktaandeel te vergroten.

Varende treinen (vervolg)

door John Krijgsman

Op 28 juni 1997 duwt de MZ 1457 van de DSB in Helsingør (DK) de rijtuigen van een trein Kopenhagen – Stockholm op de veerboot Tycho Brahe naar Helsingborg (S).Foto: John Krijgsman.

Denemarken bestaat voor een belangrijk deel uit eilanden. Ook de hoofdstad Kopenhagen ligt op een eiland en is door water gescheiden van zowel de rest van het land als van het buurland Zweden. Bij de aanleg van spoorlijnen stuitte men dus al snel op water. Daarom is het niet verwonderlijk dat Denemarken er al vroeg bij was met de toepassing van treinveerboten. In 1872 werd de eerste treinveerdienst geopend tussen Strib op het eiland Fyn en Fredericia in Jutland, over de Kleine Belt.