Op de Rails – 2018 – nr. 2 (februari)

Wisseling van de wacht

door Frans Blanker-Halstein

Het begin van het nieuwe dienstregelingjaar is het ideale moment om nieuwe vervoercontracten in te laten gaan. In Duitsland, waar aanbestedingen verplicht zijn, verandert het spoorlandschap jaarlijks op de zondag volgend op de tweede zaterdag van december.

Vijftig jaar metro in Rotterdam

door Maurits van den Toorn

Rotterdam zonder metro is tegenwoordig ondenkbaar. Aan de komst daarvan ging heel wat vooraf en aanvankelijk was er zelfs helemaal geen sprake van een metro. In een jarenlang proces groeide de geplande korte tramtunnel onder de rivier uit tot een metrolijn. Het in 1968 soms spottend begroete metrolijntje van nét geen zes kilometer is in een halve eeuw uitgegroeid tot een netwerk van bijna tachtig kilometer. Een overzicht van ‘hoe het zo is gekomen’ tot dat eerste lijntje.

De teloorgang van de Baureihe 120<sup>1</sup>

door Raymond Ki&egrave;s

De Baureihe 1201 van DB Fernverkehr heeft in de nieuwe dienstregeling het werkterrein behoorlijk zien krimpen, mede door de opening van de hogesnelheidslijn Erfurt – Nürnberg en de daarmee verband houdende vervanging van Intercity’s door ICE’s.1 van Deutsche Bahn. Op 23 juni 2017 was de 120 159 met een zustermachine onder weg bij Bastelsmühle.
Foto: Bert van der Kruk.”/>

Inzet van het NS-materieel – Dienstregeling 2018

door J.M. ten Broek

Voor de ‘tienminutentrein’ tussen Amsterdam en Eindhoven is meer intercitymaterieel nodig. Dat is gevonden door de definitieve overgang van het DDZ van sprinter- naar intercitydiensten, waarbij tevens een herschikking van het materieel van de Noord-Oostverbindingen en de IJssel-Brabantroute heeft plaatsgevonden. De gaten die daardoor bij de sprinterdiensten zijn gevallen, zijn door de komst van de Flirt 3 royaal opgevuld.

Broodtrommels – Nebenbahnretter uit het Oostblok

door Date Jan de Vries

Zoals de Schienenbusse in Duitsland de Nebenbahn-retter waren, werden de door de Tsjechoslowaakse Vagónka Studénka gebouwde railbussen dat in een aantal voormalige Oostblok-landen. Wie ze beter bekijkt, begrijpt waarom ze de bijnaam ‘Broodtrommel’ hebben gekregen.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer