Op de Rails – 2018 – nr. 12 (december)

65 jaar geleden: de NS in 1953

door P.W. van der Vlist

De verdieseling van de nevenlijnen in beeld: DE1 24 en 25 staan naast locomotief 1797 in Winterswijk; 24 mei 1953. Foto: P. Postma.

In 1953 wordt de elektrificatie van Arnhem – Zwolle afgerond en komen nieuwe stations(gebouwen) in dienst. De aflevering van de Blauwe Engelen komt op gang, de eerste locomotieven van de serie 2600 komen op de baan en aangekondigd wordt de bestelling van 186 rijtuigen, later bekend als plan E. Tegenover het goede nieuws staan het beëindigen van de dienst Alkmaar – Bergen en de verdere afname van het park stoomlocomotieven.

Wisseling van de wacht

door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

Wisseling van de wacht op het Dieselnetz Augsburg I, waar DB Regio (links) werd bedankt voor bewezen diensten ten gunste van de Bayerische Regiobahn (rechts).Op 17 oktober 2018 maakte Lint 41-treinstel 1648 164 van de BRB een proefrit en kwam in Kaufering Desiro 642 100 van DB Regio tegen. Foto: Stefan von Lossow.

Traditiegetrouw wisselde in Duitsland bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling – dit jaar op 9 december – een aantal netwerken van vervoerder. Haast net zo traditiegetrouw zet Op de Rails de mutaties voor u op een rijtje.

Trams in Frankrijk (vervolg)

door Arthur Staal

De tram van Besançon in de autovrij gemaakte Avenue Carnot, ten noorden van de binnenstad;13 september 2014. Foto: Paul van Baarle.

Een nieuwe aflevering van de artikelenreeks over trams in Frankrijk. Deze keer: de trams in Besançon en Dijon.

De spoorweg De Bilt – Zeist

door S. Eeftens

Hoewel er nog spoorstaven lijken te zijn verwisseld, verkeert het emplacement te Zeist in de nadagen. Er hangt een bijzondere sfeer: er is nog volop kolenhandel, de locomotievenloods met woning, de gasfabriek en het perron met de kap zijn nog aanwezig. Rechts, achter de nieuwere busgarage, is de oude smalspoortramremise van de NBM nog zichtbaar. Iedereen lijkt al naar huis op deze middag voor kerstmis; 24 december 1968. Foto: J.G.C. van de Meene.

Rails lagen er al tientallen jaren niet meer op, maar het viaduct over de A28, genaamd Het Oude Spoor, lag er nog wel. In het weekend van 11 en 12 augustus 2018 is het gesloopt omdat het de verbreding van de autosnelweg A28 tussen Utrecht en Amersfoort in de weg stond. Zo verdween een van de weinige restanten van de spoorweg die eens een druk personenverkeer had gediend en die een tweede leven had gekend als goederenspoorweg.