Op de Rails – 2018 – nr. 12 (december)

65 jaar geleden: de NS in 1953

door P.W. van der Vlist

In 1953 wordt de elektrificatie van Arnhem – Zwolle afgerond en komen nieuwe stations(gebouwen) in dienst. De aflevering van de Blauwe Engelen komt op gang, de eerste locomotieven van de serie 2600 komen op de baan en aangekondigd wordt de bestelling van 186 rijtuigen, later bekend als plan E. Tegenover het goede nieuws staan het beëindigen van de dienst Alkmaar – Bergen en de verdere afname van het park stoomlocomotieven.

Wisseling van de wacht

door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

Traditiegetrouw wisselde in Duitsland bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling – dit jaar op 9 december – een aantal netwerken van vervoerder. Haast net zo traditiegetrouw zet Op de Rails de mutaties voor u op een rijtje.

Trams in Frankrijk (vervolg)

door Arthur Staal

Een nieuwe aflevering van de artikelenreeks over trams in Frankrijk. Deze keer: de trams in Besançon en Dijon.

De spoorweg De Bilt – Zeist

door S. Eeftens

Rails lagen er al tientallen jaren niet meer op, maar het viaduct over de A28, genaamd Het Oude Spoor, lag er nog wel. In het weekend van 11 en 12 augustus 2018 is het gesloopt omdat het de verbreding van de autosnelweg A28 tussen Utrecht en Amersfoort in de weg stond. Zo verdween een van de weinige restanten van de spoorweg die eens een druk personenverkeer had gediend en die een tweede leven had gekend als goederenspoorweg.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer