Op de Rails – 2018 – nr. 10 (oktober)

Een nieuw rondje Ruhrgebied

door Maurits van den Toorn

Echt landelijke trajecten zijn er in het Ruhrgebied nog maar weinig. Tussen Obernette en Westerfilde rijdt de Dortmundse lijn U47 een stukje door de korenvelden;29 mei 2018. Foto: Maurits van den Toorn.

Bij de trambedrijven in het Ruhrgebied lopen de ontwikkelingen sterk uiteen. Tegenover uitbreidingen in Bochum en Düsseldorf staan opheffingen in Mülheim en Krefeld. Voor zover er elders uitbreidingsplannen zijn, wordt de uitvoering daarvan belemmerd door gebrek aan financiën. Het beschikbare geld is hard nodig voor vervanging en onderhoud van materieel en infrastructuur. Sinds het artikel in OdR 2009-6 is er genoeg gebeurd voor een nieuw overzicht.

Inzet van het NS-materieel – Ontwikkelingen in 2018

door J.M. ten Broek

Losse tweewagenstellen SGM mogen in herfst en winter niet de baan op. De 2115 vertrekt uit Rheden naar Wijchen op 25 augustus 2018. Foto: Matthijs Schreurs.

De helft van het DDZ-materieel dat sinds het begin van de dienstregeling 2018 werd ingezet in de intercity’s van de Noord-Oost is er in september uitgehaald en teruggegaan naar de IJssel-Brabantroute. Het blijft nog even wachten op het instromen van de nieuwe Sprinters Nieuwe Generatie en het veertig jaar oudere SGM houdt het nog een paar jaar vol. Dit lijkt zelfs het jongere DDM-1 en DDAR te zullen overleven.

Innotrans 2018

door Frans Blanker-Halstein

Overzichtsfoto van het buitenterrein van de Messe Berlin tijdens Innotrans 2018. Het beurscomplex is recentelijk met twee hallen uitgebreid. De consequentie daarvan is dat het buitenterrein kleiner is geworden. Dit is ook te merken omdat het materieel dichter op elkaar is neergezet dan voorgaande edities. Foto: InnoTrans.

De tweejaarlijkse vakbeurs Innotrans is het mondiale trefpunt voor railvervoer. Het immense beurscomplex en de al even grote buitententoonstelling herbergen exposanten uit vrijwel alle landen van de wereld. De bezoeker vindt er letterlijk alles wat ook maar enigszins met railvervoer te maken heeft, van stoelbekleding en personeelsplanningssystemen tot de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging. De beurscatalogus heeft dan ook de omvang van het telefoonboek van een grote stad. Wij beperken ons tot het tentoongestelde materieel.