Op de Rails – 2017 – nr. 7 (juli)
Het naoorlogse SBB-materieel:
De treinstellen (vervolg)
door Bastiaan Luytjes
Het vorige deel in de artikelenreeks over de treinstellen eindigde bij de laatste ontwikkelingen in de twintigste eeuw. Na de millenniumwisseling zijn fabrikanten door middel van zogenaamde platforms meer gestandaardiseerde producten aan gaan bieden. Standaardproducten als de Flirt en Kiss worden nu tot buiten Europa geleverd. Toch ligt hun oorsprong in Zwitserland omdat Stadler ze aanvankelijk in opdracht van de SBB heeft ontwikkeld. Ook van de GTW, eveneens een standaardproduct dat ook in Nederland is afgenomen, begint de geschiedenis in Zwitserland, alleen niet bij de SBB.
De NMVB en de Eerste Wereldoorlog
door Dirk Eveleens Maarse
In veel landen, vooral Frankrijk, Groot-Brittannië, België en uiteraard Duitsland, wordt deze jaren veel aandacht besteed aan de herdenking van de veldslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Deze maand precies honderd jaar geleden, op 31 juli 1917, begon de derde Slag om Ieper, een (vergeefse) poging van de Britten om het Duitse front te doorbreken.
Dit artikel probeert een indruk te geven van de rol die metersporige smalspoorlijnen aan het Vlaamse front en elders in het land speelden en wat dit voor gevolgen had in de jaren na 1918.
Toezicht op spoor, tram en metro
door Wim Beukenkamp
Regelmatig staat er in het nieuws een zin als ‘heeft ILT een toelating afgegeven…’ of ‘aldus een onderzoeksrapport van ILT’. Maar wat is ILT nu precies? In dit artikel gaan we nader in op de ontstaansgeschiedenis van het spoorwegtoezicht en vervolgens op wat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nu doet aan toezicht op railsystemen.