Op de Rails – 2017 – nr. 6 (juni)

De Spessartrampe

door Raymond Kiès

Tijdens het feest dat op 25 mei 2017 ter ere van de Spessartrampe werd gehouden, reed enkele keren een foto-goederentrein met de 140 423 van het DB Museum. Om in stijl te blijven, werd deze door de 194 158 van Rail4U opgedrukt. Links de nieuwe Haintunnel.Foto: Raymond Kiès.

Deze maand komt het nieuwe tracé tussen Laufach en Heigenbrücken, onderdeel van de spoorlijn Aschaffenburg – Würzburg, in dienst. Daarmee komt na bijna 163 jaar een einde aan de opdrukdiensten over de Spessartrampe. Laufach was daarom jarenlang een geliefde bestemming voor spoorweghobbyisten.

De Uithoflijn: stand van zaken

door Maurits van der Toorn

Aanleg van de trambaan op de plaats van de vroegere busbaan op De Uithof. Heidelberglaan, 9 mei 2017.Het gebouw rechts staat bekend als de Confettiflat. Foto: Maurits van den Toorn.

Het kan zelfs de gehaaste passant in Utrecht nauwelijks ontgaan: de Uithoflijn is in aanleg. Op grote delen van het tracé liggen de sporen er en op een aantal plaatsen zijn ook de bovenleidingmasten al geplaatst. Alleen het Stationsplein is voorlopig nog een grote raadplaat. Een overzicht van de stand van zaken.

Geertruidenberg – Raamsdonk;
de nadagen van drie kilometer spoorlijn

door Paul Henken

De overweg Keizersdijk in Raamsdonksveer op 20 november 1961. Wachterswoning 15 werd in maart 1982 gesloopt; het perron links achter de overweg was toen al geruime tijd verdwenen. Foto: R. Ankersmit.

Wie precies wil weten wanneer een bepaalde spoorweg geopend of gesloten werd, is aangewezen op het standaardwerk van J.W. Sluiter ′Overzicht van de Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven′, waarvan in 2011 de vierde druk verscheen. Ook in zo′n betrouwbare bron van informatie is wel eens sprake van onzekerheden, dit wanneer bepaalde gegevens ontbreken of niet waterdicht zijn.

Abellio in Duitsland

door Frans Blanker en Raymond Kiès

Een driedelig Flirt-treinstel van Abellio op de Ruhr-Lenne Bahn bij Wetter (Ruhr); 29 januari 2011. Foto: Frans Blanker.

Abellio, tegenwoordig een dochteronderneming van NS, heeft haar wortels in het Ruhrgebied. In dertien jaar groeide het bedrijf uit van een kleinschalige nieuwkomer naar een serieuze speler op de Europese markt voor reizigersvervoer per spoor. Dit artikel beschrijft de ontwikkeling van Abellio in Duitsland.