Op de Rails – 2017 – nr. 6 (juni)

De Spessartrampe

door Raymond Kiès

Deze maand komt het nieuwe tracé tussen Laufach en Heigenbrücken, onderdeel van de spoorlijn Aschaffenburg – Würzburg, in dienst. Daarmee komt na bijna 163 jaar een einde aan de opdrukdiensten over de Spessartrampe. Laufach was daarom jarenlang een geliefde bestemming voor spoorweghobbyisten.

De Uithoflijn: stand van zaken

door Maurits van der Toorn

Het kan zelfs de gehaaste passant in Utrecht nauwelijks ontgaan: de Uithoflijn is in aanleg. Op grote delen van het tracé liggen de sporen er en op een aantal plaatsen zijn ook de bovenleidingmasten al geplaatst. Alleen het Stationsplein is voorlopig nog een grote raadplaat. Een overzicht van de stand van zaken.

Geertruidenberg – Raamsdonk;
de nadagen van drie kilometer spoorlijn

door Paul Henken

Wie precies wil weten wanneer een bepaalde spoorweg geopend of gesloten werd, is aangewezen op het standaardwerk van J.W. Sluiter ′Overzicht van de Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven′, waarvan in 2011 de vierde druk verscheen. Ook in zo′n betrouwbare bron van informatie is wel eens sprake van onzekerheden, dit wanneer bepaalde gegevens ontbreken of niet waterdicht zijn.

Abellio in Duitsland

door Frans Blanker en Raymond Kiès

Abellio, tegenwoordig een dochteronderneming van NS, heeft haar wortels in het Ruhrgebied. In dertien jaar groeide het bedrijf uit van een kleinschalige nieuwkomer naar een serieuze speler op de Europese markt voor reizigersvervoer per spoor. Dit artikel beschrijft de ontwikkeling van Abellio in Duitsland.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer