Op de Rails – 2017 – nr. 2 (februari)

Jaardienst 2017: Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

De snelle en heel stipte levering van treinstellen Flirt 3 doet het materieelpark in omvang groeien, al wordt de extra capaciteit in 2017 alleen maar benut om de reserve te vergroten. Naast de Flirt 3-treinstellen hebben de wijzigingen in de dienstregeling op grote schaal verschuivingen in de inzet van het materieel veroorzaakt, waarbij vooral het sprintersegment flink is opgeschud.

Oude trams buiten Europa

door Marco Moerland

Het artikel ‘De oudjes doen het nog best’ in OdR
2016-11 zou de indruk kunnen wekken dat er alleen in Europa nog oude tot zeer oude trams in de dagelijkse dienst zijn aan te treffen. Dit is een misvatting, zoals blijkt uit de volgende korte rondgang door de overige werelddelen van oost naar west. Ook daar kan de reislustige liefhebber van oude trams volop variatie aantreffen.

Allans in Uruguay

door Fabian Iglesias

De eerste stalen rijtuigen van Uruguay zijn in 1952 geleverd door Allan in Rotterdam. Deze zestien personenrijtuigen hebben nog steeds een goede reputatie, vooral dankzij hun degelijkheid en rustige loop. Ze staan model voor een bloeiperiode van de spoorwegen in Uruguay. Zelfs na de teloorgang van het reizigersvervoer zijn de Allans aan de snijbranders ontkomen.

De Nederlands Indische Spoorwegmaatschappij

door Henry van Amstel

Op 17 juni 1864 legde de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, Sloet van de Beele, de eerste steen voor het station Kemijen, nu gelegen in het oostelijke deel van de stad Semarang. De NV Nederlandsch Indische Spoorwegmaatschappij (NIS) begon op dat moment aan de bouw van een 26 kilometer lange spoorweg van Kemijen naar Tanggoeng, net ten oosten van Semarang. In 1867 werd hiermee de
eerste lijn op Java geopend.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer