Op de Rails – 2017 – nr. 12 (december)

Programma hoogfrequent spoor

door Jip Klok

Geldermalsen zal worden verbouwd als draaipuntin de tienminutendiensten die zowel intercity′s alssprinters gaan rijden. Intercity 3531 haalt hier op 25 oktober 2017 sprinter 6933 in. Foto: Kars Cleveringa.

Een van de belangrijkste onderwerpen van de spoorsector op dit moment en feitelijk al een aantal jaren is het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). Iedere tien minuten een intercity en/of sprinter op de drukste trajecten moet het reisgemak van de reizigers vergroten. Daarmee zou ‘spoorboekloos reizen’ mogelijk moeten worden. De reiziger hoeft niet meer op de tijd te letten omdat de wachttijden tussen treinen kort zijn. Naast reisgemak is PHS vooral een oplossing voor broodnodige capaciteitsuitbreiding voor de drukste treinen op drukke trajecten.

65 jaar geleden: de NS in 1952

door P.W. van der Vlist

De instroom van nieuwe locomotieven betekent teruggang in de stoomtractie. De 3771 lijkt zich nog niet gewonnen te geven bij vertrek met de Scandinavie Expres uit Amsterdam CS. Links de 1206 met de Genua Expres; 18 februari 1952. Foto: L. Stigter.

In de vijfde aflevering van deze artikelenreeks gaan we terug naar 1952. De elektrificatie Amersfoort – Zwolle – Groningen/Leeuwarden is afgerond, tussen Arnhem en Zwolle is men daaraan begonnen en eind 1952 is Arnhem – Zutphen onder de draad. In Zutphen staat een nieuw stationsgebouw, in Arnhem wordt daaraan gebouwd. Er zijn twintig postrijtuigen plan D, de aflevering van mat ’46 is afgerond, de eerste vijftig locomotieven serie 1100 zijn in dienst, de serie 1200 is vrijwel geheel afgeleverd, de eerste 1300’en rijden en de ‘Blauwe Engelen’ zijn besteld.

25 jaar tram-trein in Karlsruhe (vervolg)

door Frans Blanker-Halstein

Op de rit naar Freudenstadt passeert een tram van lijn S41 de Murgtalsperre; 16 juli 2004. Foto: Maurits van den Toorn.

De enkelsporige Rijnbrug bleef nog enkele jaren een bottleneck in het verkeer naar Wörth, tot op 8 april 2000 een tweede, door de regio mede gefinancierde brug in gebruik werd genomen. Als voorlopig laatste stap werd het tramtraject in Wörth op 14 juni 2003 over een afstand van anderhalve kilometer door-getrokken naar het Badepark, waar desgewenst kan worden aangesloten op de spoorlijn naar Kandel.
Het nieuwe tramtraject is vanwege de afstand tot de bebouwing met 750 volt gelijkspanning geëlektri-ficeerd, waartoe bij de Bienenwaldhalle een spanningssluis is aangelegd.

Hogesnelheidslijn Erfurt – Nürnberg

door Henry van Amstel

Een ICE 3-treinstel Baureihe 403 van DB passeert tijdens een rit ter beproeving van de ETCS-treinbeveiliging de brug over de Main bij Wiesen, tussen Unterleiterbach en de Eierbergetunnel; 2017. Foto: Claus Weber/Deutsche Bahn.

Met de opening van de hogesnelheidslijn Erfurt – Nürnberg is het laatste gedeelte van de geheel vernieuwde verbinding Berlijn – München in dienst gesteld. De gevolgen voor het Duitse Intercity-net zijn aanzienlijk.