Op de Rails – 2017 – nr. 11 (november)

‘Elbflorenz’ per tram

door Maurits van den Toorn

De halte Altmarkt in de Wilsdruffer Strasse in het hart van de stad met de beide typen lagevloermaterieel; 26 april 2017. Foto: Maurits van den Toorn.

Met een lengte van ruim 134 kilometer heeft Dresden het vierde tramnet van Duitsland, na Berlijn, Keulen en Leipzig. Het heeft een gecompliceerde ontstaans-geschiedenis, raakte in de DDR-tijd zwaar in verval en is sindsdien consequent gemoderniseerd, zonder al te veel geldverslindende fratsen. Een korte beschrijving van een trambedrijf en een stad die beide de moeite van een bezoek waard zijn.

De Betuweroute tien jaar in dienst

door Gerrit Nieuwenhuis

Het beeld van de Betuweroute zoals velen dat kennen: langs de snelweg A15 ingeklemd tussen geluidswallen. DB Schenker-locomotief 189 072 rijdt ter hoogte van Doodewaard met een lege kolentrein richting het Rotterdamse havengebied; 20 mei 2014. Foto: Paul Geerts.

Op 16 juni was het tien jaar geleden dat Koningin Beatrix de Betuweroute feestelijk in gebruik stelde. In dit artikel een terugblik, een beschouwing na de tien jaar van exploitatie en een blik op de toekomst van deze spoorlijn voor het goederenvervoer. Aangezien er over de Betuweroute altijd veel vragen zijn geweest, is ook dit artikel ook gebaseerd op vragen. Centraal staan de zes W’s: wat, waarom, waar, wie, wat en welke.

Toezicht op spoor, tram en metro (vervolg)

door Wim Beukenkamp

Een van de taken van de Inspectie Leefomgeving en Transport is het onderzoeken van ernstige ongevallen bij spoor en tram, zoals hier op 2 maart 2014 in Rijswijk. Foto: ILT.

Anno 2017 wordt het railtoezicht uitgeoefend door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze inspectie is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zo’n zestig medewerkers, waarvan vijftien buiteninspecteurs, houden zich vanuit het hoofdkantoor in Den Haag en het landelijke kantoor in Utrecht bezig met het railtoezicht in Nederland.

Historie van de stoomtrammaatschappij Semarang – Cheribon

door Henry van Amstel

De sneltrein naar Tegal en Cheribon, met doorgaande rijtuigen naar Batavia en getrokken door locomotief 212 vertrekt uit Semarang; 1936. Foto: verzameling Eelco Storm.

De hoofdverbinding van de in de jaren negentig van de negentiende eeuw opgerichte Semarang – Cheribon Stoomtrammaatschappij bereikte als enige tramweg uiteindelijk de status van spoorweg eerste klasse en is ook in het huidige Indonesië een belangrijke spoorlijn.

25 jaar Museumspoorlijn STAR

door Tim Goorman

Stoomlocomotief 52 8060 vertrekt tijdens Stadskanaal onder Stoom met een trein naar Veendam;16 september 2017.Foto: Elvira Wijshake.

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat een groepje poorwegenthousiasten de Stichting Stadskanaal Rail oprichtte, beter bekend als Museumspoorlijn STAR. Zo kon de spoorlijn van Veendam via Stadskanaal naar Musselkanaal voor afbraak behoed worden. Het idee om in zo’n uithoek van het land een nieuwe museumspoorlijn te beginnen werd met enige scepsis onthaald. De afgelopen jaren is echter gebleken dat de STAR meer dan genoeg bestaansrecht heeft. De spoorlijn is gerenoveerd, er is een grote rijdende collectie en het toerisme groeit nog altijd. Zelfs de
terugkeer van de reguliere trein wordt bestudeerd.