Op de Rails – 2017 – nr. 10 (oktober)

Het Amsterdamse tramnet vanaf 2018

door Chris Vonk

De oudste tramlijn van Amsterdam is aan zijn laatste jaar begonnen. Combino 2014 bij de nieuwe, in de Marnixstraat gelegen halte Leidseplein van de lijnen 7 en 10;27 juli 2017. Foto: André van der Smaal.

De ingebruikname van de Noord-Zuidlijn staat gepland op 22 juli 2018, tegelijk met het begin van de zomerdienst 2018. Of die datum wordt gehaald is nog niet zeker, want zowel op het gebied van de beveiliging als van de infrastructuur doen zich problemen voor en het is de vraag of deze tijdig kunnen worden opgelost. De opening heeft hoe dan ook grote gevolgen voor het tram- en busnet.

Nieuwe spoorinfra Wenen

door Albert Koch

Bij het begin van de dienstregeling 2018 neemt de Oostenrijkse ÖBB met de goederenlijn om de stad St. Pölten in Niederösterreich een nieuw gedeelte van de uitgebreide en vernieuwde Westbahn in gebruik. Het project kadert in een grootschalige uitbreiding van de railinfra structuur in Oostenrijk. Dit artikel beschouwt de veranderingen in en rond Wenen.

De hoofdingang van Wien Hauptbahnhof aan de Südtiroler Platz; 14 september 2017. In de omgeving van het station verschijnen in hoog tempo hotels, kantoren en woningen. Foto: Albert Koch.

Klik

Goederendienst Nederland – stand van zaken september 2017

door Emiel de Block

De bediening van Electrolux in Alphen aan den Rijn vindt sinds 4 september in de avond plaats. Door de kwartierdienst die wordt gereden tussen Gouda en Alphen aan den Rijn is er overdag geen plaats meer voor goederentreinen. In juli werd bij werkzaamheden op het baanvak Gouda – Alphen aan den Rijn gekozen voor het omleiden van de treinen via Bodegraven.Zwammerdam, 25 juli 2017.

Het afgelopen jaar groeide het railvervoer in ons land licht. Het volume steeg met 0,8 % en voor 2017 wordt ook lichte groei verwacht, met name in het intermodale vervoer en het vervoer naar bestemmingen in Italië en Oost-Europa. Sinds januari zijn er maar liefst vier goederenvervoerders gestopt en zijn er drie bijgekomen.

Trams in Hongarije anno 1966

door Maurits van Witsen

Een driewagenstel van lijn 3 vertrekt van het beginpunt Marx tér. Het drukke tramverkeer vereist een speciale verkeersregelaarster; 4 juli 1966. Foto: Maurits van Witsen.

Na het bezoek aan Joegoslavië was mijn volgende stap om naar een land te reizen dat volkomen door het IJzeren Gordijn aan mijn ogen was onttrokken. Die stap werd pas na drie jaar gezet, mijn keuze viel toen op Hongarije. Dit kwam doordat ik als onervaren oostblokganger nog niet helemaal op eigen kracht durfde te reizen. Ik riep daarom de hulp in van mijn vriend en NVBS-lid Nico Zeevenhooven, die als materieelingenieur bij NS ook internationale contacten onderhield.