Op de Rails – 2017 – nr. 10 (oktober)

Het Amsterdamse tramnet vanaf 2018

door Chris Vonk

De ingebruikname van de Noord-Zuidlijn staat gepland op 22 juli 2018, tegelijk met het begin van de zomerdienst 2018. Of die datum wordt gehaald is nog niet zeker, want zowel op het gebied van de beveiliging als van de infrastructuur doen zich problemen voor en het is de vraag of deze tijdig kunnen worden opgelost. De opening heeft hoe dan ook grote gevolgen voor het tram- en busnet.

Nieuwe spoorinfra Wenen

door Albert Koch

Bij het begin van de dienstregeling 2018 neemt de Oostenrijkse ÖBB met de goederenlijn om de stad St. Pölten in Niederösterreich een nieuw gedeelte van de uitgebreide en vernieuwde Westbahn in gebruik. Het project kadert in een grootschalige uitbreiding van de railinfra structuur in Oostenrijk. Dit artikel beschouwt de veranderingen in en rond Wenen.

Klik

Goederendienst Nederland – stand van zaken september 2017

door Emiel de Block

Het afgelopen jaar groeide het railvervoer in ons land licht. Het volume steeg met 0,8 % en voor 2017 wordt ook lichte groei verwacht, met name in het intermodale vervoer en het vervoer naar bestemmingen in Italië en Oost-Europa. Sinds januari zijn er maar liefst vier goederenvervoerders gestopt en zijn er drie bijgekomen.

Trams in Hongarije anno 1966

door Maurits van Witsen

Na het bezoek aan Joegoslavië was mijn volgende stap om naar een land te reizen dat volkomen door het IJzeren Gordijn aan mijn ogen was onttrokken. Die stap werd pas na drie jaar gezet, mijn keuze viel toen op Hongarije. Dit kwam doordat ik als onervaren oostblokganger nog niet helemaal op eigen kracht durfde te reizen. Ik riep daarom de hulp in van mijn vriend en NVBS-lid Nico Zeevenhooven, die als materieelingenieur bij NS ook internationale contacten onderhield.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer