Op de Rails – 2016 – nr. 6 (juni)

Stoomtrein Katwijk Leiden

door Gerard de Graaf

De stoomritten konden tijdens de NVBS-ledendag op veel belangstelling rekenen. Katwijk, 6 mei 2016. Foto: Bastiaan Luytjes.

Zonder Jan Pellenbarg, LDM-directeur ir. C. De Jong en de NVBS-afdeling Den Haag zou de Stoomtrein Katwijk Leiden waarschijnlijk niet hebben bestaan. Alle reden om de NVBS-jubileummanifestatie op vrijdag 6 mei 2016 bij de Stoomtrein Katwijk Leiden te houden.

De Flachbahn

door René Platjouw

Na jarenlang boren vond op 15 oktober 2010 bij Sedrun de hoofddoorbraak plaats, wat gepaard ging met een groot feest. Foto: AlpTransit Gotthard AG.

Stel u eens voor dat Zwitserland geen bergen had, maar net zo vlak was als ons kikkerlandje. Dan zouden de spoorwegen in dat land lang niet zo interessant zijn als nu. De toekomst ziet er voor de Zwitserland-liefhebber anders uit vanaf 16 juni, de dag van de officiële opening van de nieuwe basistunnel onder het Gotthard-massief.

De Balkanroute afgesloten

door John Krijgsman

Trein IC 200 ‘Agram’ van Budapest naar Zagreb, bestaande uit twee rijtuigen, passeert op 23 april 2016 het Hongaarse grenshek kort na vertrek uit Gyékényes. De caravan rechts is het onderkomen van de grenswachten. In tegenstelling tot de Serviërs laat de Kroatische grenspolitie zich hier niet zien. Foto: John Krijgsman.

Sinds de zomer van 2015 reisden ruim een miljoen migranten vanuit Turkije via Griekenland, Macedonië en Servië naar het Noordwesten van Europa. Door afspraken met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen en het afgrendelen van de Grieks-Macedonische grens zit deze route door de Balkan nu op slot voor reizigers zonder de juiste papieren. Voor de spoorwegen in de betrokken landen betekent dit echter niet dat ze weer volledig onder normale omstandigheden kunnen opereren.

De groei van het RTM-museum

door Marco Moerland

Zicht op de dam, het Grevelingenmeer (links) en de Noordzee. Het RTM-museum kan als een van de weinige railmusea in Nederland een representatieve goederentram op de baan brengen; 27 september 2015.Foto: Marco Moerland.

In 1965 was de opheffing van de laatste tramlijnen van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) aanstaande. De dreigende afvoer van het stoomtrammaterieel vormde de directe aanleiding tot oprichting van de Tramweg Stichting. De doelstelling was om Nederlands trammaterieel te verwerven, op te knappen en ermee te gaan rijden op een echte stoomtramlijn. Door het sluiten van de laatste RTM-tramlijnen zou dat op het smalsporige net ten zuidwesten van Rotterdam mogelijk zijn.