Op de Rails – 2016 – nr. 6 (juni)

Stoomtrein Katwijk Leiden

door Gerard de Graaf

Zonder Jan Pellenbarg, LDM-directeur ir. C. De Jong en de NVBS-afdeling Den Haag zou de Stoomtrein Katwijk Leiden waarschijnlijk niet hebben bestaan. Alle reden om de NVBS-jubileummanifestatie op vrijdag 6 mei 2016 bij de Stoomtrein Katwijk Leiden te houden.

De Flachbahn

door René Platjouw

Stel u eens voor dat Zwitserland geen bergen had, maar net zo vlak was als ons kikkerlandje. Dan zouden de spoorwegen in dat land lang niet zo interessant zijn als nu. De toekomst ziet er voor de Zwitserland-liefhebber anders uit vanaf 16 juni, de dag van de officiële opening van de nieuwe basistunnel onder het Gotthard-massief.

De Balkanroute afgesloten

door John Krijgsman

Sinds de zomer van 2015 reisden ruim een miljoen migranten vanuit Turkije via Griekenland, Macedonië en Servië naar het Noordwesten van Europa. Door afspraken met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen en het afgrendelen van de Grieks-Macedonische grens zit deze route door de Balkan nu op slot voor reizigers zonder de juiste papieren. Voor de spoorwegen in de betrokken landen betekent dit echter niet dat ze weer volledig onder normale omstandigheden kunnen opereren.

De groei van het RTM-museum

door Marco Moerland

In 1965 was de opheffing van de laatste tramlijnen van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) aanstaande. De dreigende afvoer van het stoomtrammaterieel vormde de directe aanleiding
tot oprichting van de Tramweg Stichting. De doelstelling was om Nederlands trammaterieel te verwerven, op te knappen en ermee te gaan rijden op een echte stoomtramlijn. Door het sluiten van de laatste RTM-tramlijnen zou dat op het smalsporige net ten zuidwesten van Rotterdam mogelijk zijn.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer