Op de Rails – 2016 – nr. 5 (mei)
SSN viert jubileum
door Lambiek Knepflé en Hiddo Schultz
De Stoom Stichting Nederland (SSN), geheel gedragen door vrijwilligers, heeft als hoofddoel het in stand houden van het rijdend industrieel erfgoed dat wordt voortbewogen met stoomkracht. De stichting wordt ondersteund door iets meer dan duizend donateurs. Daarnaast wordt het werk om de locomotieven op de rails te houden, verricht door een honderdtal medewerkers, waaronder veel al dan niet reeds gepensioneerde vaklieden op het gebied van elektrotechniek, metaalbewerking, schilderwerk, ICT en zelfs catering.
De nadagen van de Deense Lynettes
door Date Jan de Vries
Een karakteristiek treintype dat al jarenlang wordt ingezet in Denemarken is de Y-tog. De trein werd midden jaren zestig door het voor die tijd moderne uiterlijk en interieur vergeleken met de nieuwe Deense sneltrein Lyntog en kreeg de bijnaam Lynette. De inzet is anno 2016 beperkt tot twee lokale spoorlijnen in Midden-Jutland. Hoog tijd om dit markante materieel en de huidige inzet te beschrijven.
Hondekoppen in Utrecht en Brussel
door P.W. van der Vlist
Zoals op woensdag 13 april een ‘Gouden Hondekop’ door de straten van Utrecht werd vervoerd, zo reed (op een paar dagen na) 58 jaar geleden een zeker zo fraai Hondekop-gedeelte door de Utrechtse straten. De reis van de gouden variant eindigde op het Domplein, in 1958 ging de reis iets verder: naar Brussel. In Utrecht werd de replica een weekend ten toon gesteld, in Brussel sierde de Hondekop een half jaar de NS-stand in het Nederlandse paviljoen op de Expo 58.
Trams in Frankrijk
door Arthur Staal en Boudewijn Deurvorst †
(vervolg op OdR 2015-2)
In de Zuid-Franse stad Bordeaux gingen in december 1958 de laatste trams van het oude trambedrijf voorgoed naar de remise. Bijna een halve eeuw later kwam de eerste Citadis van het nieuwe trambedrijf in dienst. Op de rondreis langs de hedendaagse trambedrijven in Frankrijk staan we stil bij de tramontwikkelingen in deze stad in verleden en heden.
Spoorwegen in en om Amsterdam
door J.M. ten Broek
(vervolg op OdR 2014-8)
De drie nieuwbakken Amsterdamse NS’ers waarover deze artikelenreeks handelt, moesten kennismaken met de meeste soorten treinbeveiliging die de NS anno 1971 in dienst had. Voor de klassieke beveiliging met blokvensters, krukjes of trekkers en handels met trekdraden voor de bediening van wissels en seinen waren zij binnen de toenmalige rayons Amsterdam en Amsterdam Goederen aangewezen op Purmerend (zie OdR 2014‑8, blz. 404).