Op de Rails – 2016 – nr. 12 (december)

Spoorwegdienstregeling 2017

door J.M. ten Broek en Hans Scherpenhuizen

Vier jaar na de omvangrijke wijzigingen bij de opening van de Hanzelijn is het tijd de landelijke dienstregeling weer eens op te schudden bij het gereedkomen van de grote projecten OV-SAAL en DSSU. In het Groene Hart en in Limburg komt een nieuwe vervoerder en twee stations veranderen van naam: Koog-Zaandijk wordt Zaandijk Zaanse Schans en Koog Bloemwijk wordt Koog aan de Zaan. Het station Arnhem gaat vanaf 11 december officieel als Arnhem Centraal door het leven.

65 jaar geleden: de NS in 1951

door P.M. van der Vlist

In de vierde aflevering van deze artikelenreeks gaan we terug naar 1951 met op het elektrificatiefront grote vooruitgang: het onder de draad brengen van Amersfoort – Enschede en Barneveld – Ede. Alle nieuwe getrokken rijtuigen plan D zijn in dienst, de aflevering van de treinstellen mat ’46 en locomotieven serie 1100 gaat door en de 1201 laat zich zien.

Groei en bloei van de Engelse tram

door Maurits van den Toorn

De klassieke Engelse tram is inmiddels zelfs in Blackpool verleden tijd, maar daar staan interessante ontwikkelingen tegenover. De nieuwe tramnetten die sinds 1992 in Engeland zijn ontstaan hebben een flinke groei doorgemaakt en zijn vaak al aan een tweede generatie materieel toe. Nu er enige rust is ingetreden is het een goed moment voor een korte rondgang van zuid naar noord langs de huidige trambedrijven.

Turbulente jaren in het vooruitzicht

door Maurits van den Toorn

De afgelopen 25 jaar zijn voor het openbaar vervoer behoorlijk woelig geweest: de verhoudingen tussen overheid en sector ging op de schop, marktwerking deed haar intrede en er verschenen nieuwe vervoerders op het spoor. De komende jaren zullen zeker niet minder turbulent verlopen. Als de schijn niet bedriegt, komt dat vooral door technische ontwikkelingen waarvan we nu nog maar het begin zien.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer