Op de Rails – 2016 – nr. 12 (december)

Spoorwegdienstregeling 2017

door J.M. ten Broek en Hans Scherpenhuizen

Op 3 november 2016 rijden in plaats van de gebruikelijke VIRM ICM-treinstellen 4064 en 4092 als intercity van Den Haag C naar Leeuwarden. Onderweg passeren ze Almere Buiten, nu nog sprinterstation, maar in de nieuwe dienstregeling gaan hier ook intercity’s stoppen. Foto: Michael Oosten.

Vier jaar na de omvangrijke wijzigingen bij de opening van de Hanzelijn is het tijd de landelijke dienstregeling weer eens op te schudden bij het gereedkomen van de grote projecten OV-SAAL en DSSU. In het Groene Hart en in Limburg komt een nieuwe vervoerder en twee stations veranderen van naam: Koog-Zaandijk wordt Zaandijk Zaanse Schans en Koog Bloemwijk wordt Koog aan de Zaan. Het station Arnhem gaat vanaf 11 december officieel als Arnhem Centraal door het leven.

65 jaar geleden: de NS in 1951

door P.M. van der Vlist

Locomotief 3925 met trein 109 naar Groningen/Leeuwarden, bestaande uit nieuw turkoois plan D-materieel, in de boog bij Harderwijk.Vanaf 7 januari 1952 wordt hier elektrisch gereden.De trein zal in Zwolle worden gesplitst tussen de twee RD’s: het vijfde en zesde rijtuig; 18 april 1951. Foto: J. A. Bonthuis, Stichting NVBS Railverzamelingen.

In de vierde aflevering van deze artikelenreeks gaan we terug naar 1951 met op het elektrificatiefront grote vooruitgang: het onder de draad brengen van Amersfoort – Enschede en Barneveld – Ede. Alle nieuwe getrokken rijtuigen plan D zijn in dienst, de aflevering van de treinstellen mat ’46 en locomotieven serie 1100 gaat door en de 1201 laat zich zien.

Groei en bloei van de Engelse tram

door Maurits van den Toorn

Een van de nieuwe CAF-trams in het centrum van Birmingham, enkele dagen voor de opening van de verlenging naar het op de achtergrond zichtbare station New Street. Corporation Street, 24 mei 2016. Foto: Maurits van den Toorn.

De klassieke Engelse tram is inmiddels zelfs in Blackpool verleden tijd, maar daar staan interessante ontwikkelingen tegenover. De nieuwe tramnetten die sinds 1992 in Engeland zijn ontstaan hebben een flinke groei doorgemaakt en zijn vaak al aan een tweede generatie materieel toe. Nu er enige rust is ingetreden is het een goed moment voor een korte rondgang van zuid naar noord langs de huidige trambedrijven.

Turbulente jaren in het vooruitzicht

door Maurits van den Toorn

De twee excursietrams waarmee voorafgaand aan het NVBS-congres een rit door Rotterdam werd gemaakt. Oostplein, 12 november 2016. Foto: Sjoerd Bekhof.

De afgelopen 25 jaar zijn voor het openbaar vervoer behoorlijk woelig geweest: de verhoudingen tussen overheid en sector ging op de schop, marktwerking deed haar intrede en er verschenen nieuwe vervoerders op het spoor. De komende jaren zullen zeker niet minder turbulent verlopen. Als de schijn niet bedriegt, komt dat vooral door technische ontwikkelingen waarvan we nu nog maar het begin zien.