Op de Rails – 2016 – nr. 10 (oktober)

Innotrans 2016

door Frans Blanker

De tweejaarlijkse vakbeurs Innotrans vond tussen 20 en 25 september plaats. Vanuit de gehele wereld kwamen bezoekers en exposanten naar Berlijn om de nieuwste producten op het gebied van railvervoer te tonen. Het is onbegonnen werk om alle nieuws te bespreken, dus beperkt dit artikel zich tot datgene wat voor railliefhebbers het interessantst is: het materieel.

Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

Met de terugkeer van een deel van het DDM-1 is de capaciteit van het materieelpark volgens NS groter dan ooit, al valt daar wel wat op af te dingen. De groei van het reizigersvervoer maakt de krapte in het materieel nog niet minder. In afwachting van betere tijden, die aan het eind van dit jaar moeten aanbreken, verandert er aan de inzet van het materieel maar weinig.

25 jaar Stadtbahn in Bielefeld

door Frans Blanker

Bielefeld vierde dit jaar het vijfentwintigjarige bestaan van het Stadtbahn-systeem. In die tijd ontwikkelde de Stadtbahn zich langzaam maar zeker tot een succesvol en goed functionerend vervoernetwerk. Het net is flink gegroeid en ook voor de komende jaren zijn er voldoende plannen, al gaat de realisatie niet altijd zonder slag of stoot.

Veertig jaar High Speed Train

door Bastiaan Luytjes

Reizigers van Londen naar Bristol stapten in de ochtend van 4 oktober 1976 als eerste in de trein die een nieuw tijdperk inluidde. Deze diesel-hogesnelheidstrein was eigenlijk bedoeld als tussenoplossing in afwachting van een elektrische hogesnelheidstrein. Dat liep totaal anders, waardoor veertig jaar later de High Speed Train nog steeds niet uit het Britse intercityverkeer is weg te denken.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer