Op de Rails – 2015 – nr. 9 (september)

Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

De laatste maanden voor de treinstellen plan V zijn aangebroken. Op 13 augustus 2015 pendelde de 467 tussen Arnhem en Ede-Wageningen; als sprinter 7539 maakte het treinstel een korte stop in Oosterbeek. Foto: Rob Dammers.

Na een kleine groei door de terugkeer van achttien DDAR-stammen is het materieelpark van NS Reizigers weer aan een periode van krimp begonnen door de afvoer van plan V, dat aan zijn laatste jaar bezig blijkt te zijn. Gereviseerde rijtuigen ICR verschijnen in dienst in de Beneluxtreinen en op de HSL, waardoor er straks vijf verschillende soorten ICR-stammen in bedrijf zullen zijn.

De serie 701-750 van de RET (vervolg op OdR 2015-7)

door Peter Bakker

De zestien TramPluswagens van de serie 700 zijn nog recent in het zilvergrijs gespoten.Molenvliet, 4 september 2012. Foto: Bas Schenk.

Eind 1994 werd in het achterste draaistel van de 743 als proef een eenassig wielstel ingebouwd. Dit was ontwikkeld door de Zwitserse materieelfabrikant Vevey in samenwerking met Holec (tractie-installatie) en het Belgische Techno Assistance (besturingssysteem). Als onderdeel van de Begemann Railgroep waren deze bedrijven alle op hun manier bij de ontwikkeling van de lagevloertram betrokken.

Aanbesteding concessie Limburg

door Anton Egelie

NS-stoptreinen ten zuiden van Weert zijn binnenkort historie, net als het hier nog vaak ingezette mat’64.Op 11 september 2013 vertrekken de treinstellen 469 en 443 uit Geleen-Lutterade naar Maastricht Randwyck en passeert links een G2000-locomotief van Rotterdam Railfeeding. Foto: Ronnie Beijers.

De aanbesteding van de OV-concessie Limburg eindigde in een soap die vooral de rechterlijke macht veel overwerk bezorgde. Arriva kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus in een strijd die eigenlijk alleen maar verliezers kent.

Spoorwegen in Vietnam (vervolg op OdR 2015-7)

door Henry van Amstel

Nog altijd persen treinen – hier locomotief D19E 926 met rijtuigen – zich door de oude binnenstad van Hanoi; 9 januari 2013. Foto: verzameling Henry van Amstel.

Na ruim 110 jaar overheersing en decennia van oorlog waren de Vietnamezen eindelijk weer baas in eigen huis… Het zou echter nog decennia duren voordat Vietnam de gevolgen van de jarenlange strijd te boven kwam. Ook nu nog, veertig jaar later, zijn voor de oplettende waarnemer veel zichtbare en niet zichtbare littekens aanwezig. Noord en Zuid zijn verenigd maar tal van gevoeligheden over en weer zijn gebleven.

Trams in Zuidoost-Frankrijk in 1949

door Maurits van Witsen

De Boulevard Garibaldi in Marseille, kenmerkend stadseindpunt van de lijnen 15 en 18 met de trekduwstellen 1569 + 102 en 75 + 1614; 23 september 1950. Foto: J. van Diggelen.

Na het in mijn voorgaande artikel beschreven bezoek aan Toulouse in de warme zomer van 1949 heb ik mijn ‘Tram Tour de France’ voortgezet richting de Middellandse Zee.