Op de Rails – 2015 – nr. 8 (augustus)

De eerste generatie metromaterieel in Amsterdam (vervolg op OdR 2015-6)

door Hans de Haan en Arthur Staal

Twee Zilvermeeuwen op Gein-lijn 54 in hun nadagen. Het eerste M5-materieel is al aanwezig, maar nog niet in dienst. Station Bijlmer ArenA, 20 april 2013. Foto: Maurits van den Toorn.

Aan de hand van een normblad van de Deutsche Bundesbahn (DB) werden voor de bouw van de Amsterdamse metrotreinstellen materialen gekozen die onbrandbaar of moeilijk brandbaar zouden zijn. De Amsterdamse brandweer had echter al direct twijfels bij de gestoffeerde banken, waarvoor geen onbrandbare materialen gevonden waren.

Het materieel ’64 (vervolg op OdR 2015-1)

door J.M. ten Broek

Op de laatste dag van exploitatie van de Hembrug passeert een ‘Noordhollandse’ plan V de halte; 26 mei 1983. Foto: Bart van ’t Grunewold.

De levering van de bestellingen plan V7 tot en met plan V11 door Talbot Aken strekte zich uit over een periode van tweeënhalf jaar en verliep met tussenpozen van twee tot vier weken tussen koppels van bijna altijd twee stellen. De 841 werd op 1 februari 1972 de grens bij Simpelveld overgebracht, de 935 kwam begin oktober 1974 in dienst.

Varende treinen (vervolg op OdR 2015-1)

door John Krijgsman

Zicht op station Saßnitz Hafen met de veerboot Sassnitz met een DR-logo op de schoorsteen; 11 juni 1992. Foto: Richard Latten.

In dit deel van de artikelenreeks komen de treinveerverbindingen van Duitsland met Zweden aan bod. Om het in de Oostzee gelegen Duitse eiland Rügen aan te sluiten op het spoorwegnet werd in 1883 een treinveerdienst over de Strelasund geopend tussen Stralsund en Altefähr. Vanaf hier was een aansluitende spoorlijn aangelegd naar Sassnitz (tot 1993 Saßnitz), gelegen aan de noord kust van het eiland.

150 jaar tram in Berlijn

door John Krijgsman

Op de dag af 150 jaar nadat de eerste (paarden)tram in Berlijn ging rijden, vindt op 22 juni 2015 op de Alexanderplatz een feestje plaats. Bij de wereldklok staan motorwagen 10 van de Städtische Strassenbahn Cöpenick uit 1903 en een Tatra T6-tramstel uit 1988. Foto: John Krijgsman.

Sinds in 1865 in Berlijn de eerste paardentram ging rijden kunnen zowel de stad als het trambedrijf terugkijken op een gevarieerde geschiedenis. Als het politiek anders was gelopen, had Berlijn mogelijk nu hele maal geen trams meer gehad. Of misschien was de Berlijnse tram dan wel voor de tweede keer tot leven gewekt, zoals in vergelijkbare hoofdsteden als Parijs en Londen uiteindelijk is gebeurd.