Op de Rails – 2015 – nr. 8 (augustus)

De eerste generatie metromaterieel in Amsterdam (vervolg op OdR 2015-6)

door Hans de Haan en Arthur Staal

Aan de hand van een normblad van de Deutsche Bundesbahn (DB) werden voor de bouw van de Amsterdamse metrotreinstellen materialen gekozen die onbrandbaar of moeilijk brandbaar zouden zijn. De Amsterdamse brandweer had echter al direct twijfels bij de gestoffeerde banken, waarvoor geen onbrandbare materialen gevonden waren.

Het materieel ’64 (vervolg op OdR 2015-1)

door J.M. ten Broek

De levering van de bestellingen plan V7 tot en met plan V11 door Talbot Aken strekte zich uit over een periode van tweeënhalf jaar en verliep met tussenpozen van twee tot vier weken tussen koppels van bijna altijd twee stellen. De 841 werd op 1 februari 1972 de grens bij Simpelveld overgebracht, de 935 kwam begin oktober 1974 in dienst.

Varende treinen (vervolg op OdR 2015-1)

door John Krijgsman

In dit deel van de artikelenreeks komen de treinveerverbindingen van Duitsland met Zweden aan bod. Om het in de Oostzee gelegen Duitse eiland Rügen aan te sluiten op het spoorwegnet werd in 1883 een treinveerdienst over de Strelasund geopend tussen Stralsund en Altefähr. Vanaf hier was een aansluitende spoorlijn aangelegd naar Sassnitz (tot 1993 Saßnitz), gelegen aan de noord kust van het eiland.

150 jaar tram in Berlijn

door John Krijgsman

Sinds in 1865 in Berlijn de eerste paardentram ging rijden kunnen zowel de stad als het trambedrijf terugkijken op een gevarieerde geschiedenis. Als het politiek anders was gelopen, had Berlijn mogelijk nu hele maal geen trams meer gehad. Of misschien was de Berlijnse tram dan wel voor de tweede keer tot leven gewekt, zoals in vergelijkbare hoofdsteden als Parijs en Londen uiteindelijk is gebeurd.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel deze jaargang
bestel oud nummer