Op de Rails – 2015 – nr. 6 (juni)

Edelrenner in blessuretijd

door Raymond Kiès

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat de Deutsche Bundesbahn op de Internationale Verkehrsausstellung in München het nieuwe paradepaardje voorstelde: de elektrische locomotief Baureihe E03. Het was het begin van een tijdperk dat veertien jaar geleden eigenlijk al afgesloten had moeten zijn.

De spoortunnel in Delft (vervolg op OdR 2015-4)

door Sjoerd Eeftens

Achter het spoorwegemplacement liep sinds 1912 het spoor van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM). Het tracé begon bij km 0.000 bij het houten WSM-stationsgebouwtje aan de Spoorsingel, ter hoogte van km 68.9 van de Oude Lijn, maar het liep nog verder noordwaarts door naar km -/- 0.276, ongeveer gelegen bij km 68.650 van de spoorweg.

De eerste generatie metromaterieel in Amsterdam

door Hans de Haan en Arthur Staal

In 1973 leverde Linke Hofmann Busch in Salzgitter (D) vier treinstellen voor het proefbedrijf van de Amsterdamse metro. Uiteindelijk beschikte de hoofdstad over 44 stuks van dit type, in hun laatste jaren ‘Zilvermeeuwen’ genoemd. Dit robuuste roestvrijstalen materieel maakt in 2015 plaats voor de Metropolis van Alstom, de M5. Tijd om stil te staan bij Amsterdams oudste metro’s.

De ontsporing van boottrein 43

door P.W. van der Vlist

Het is woensdag 14 november 1956 kort voor half elf ’s avonds als boottrein 43, onderweg van Amsterdam naar Hoek van Holland, op de beweegbare brug over de haven aan de Govert van Wijnkade in Maassluis ontspoort. De brug was geopend geweest voor passeren van schepen en hoewel de sluitingsprocedure goed was gevolgd, ging het toch mis. De spoorstaven sloten niet goed aan en de eerste drie rijtuigen van de trein ontsporen, met behoorlijke schade als gevolg.

Rondom Zevenaar

door Emiel de Block

Rond Zevenaar is een aantal projecten in uitvoering die op termijn voor een soepeler verloop van het treinverkeer moeten leiden, maar de komende jaren voor flinke beperkingen voor het goederen verkeer via de Betuweroute zullen zorgen. Een overzicht van wat zich op infragebied rond dit grensstation en het baanvak naar Emmerich afspeelt.