Op de Rails – 2015 – nr. 5 (mei)
Goederenvervoer in Nederland
door Emiel de Block
Op railgoederengebied is weinig opvallends te melden over het afgelopen half jaar. Net als in voorgaande jaren blijken zwaar bevochten vervoercontracten niet voor eeuwig te gelden en wisselen verladers regelmatig van vervoerder; het autovervoer is hier een voorbeeld van. De komende periode kenmerkt zich door enkele langdurige stremmingen van de Betuweroute in verband met de aanleg van het derde spoor in Duitsland.
Trams in Zuidwest-Frankrijk
door Maurits van Witsen
In de warme zomer van 1949 maakte ik mijn grootste tramreis door Frankrijk in de vorm van een tegen de klok in bereden U. In dit artikel het begin hiervan via het zuidwesten, omdat ik het noordwesten al had bezocht. Het was hoog tijd, want naarmate er meer auto- en trolleybussen beschikbaar kwamen, verdwenen de trams in hoog tempo. Ik had mijn eerste propedeuse-examen voor civiele techniek in Delft met succes afgelegd, dus ik kon even van de vrijheid genieten.
De Berliner S-Bahn in de 21e eeuw (vervolg op OdR 2015-3)
door John Krijgsman
In september 2010 nam SBB een verstandig besluit: er werd zevenenhalf miljoen euro vrijgemaakt om de werkplaats Friedrichsfelde te renoveren en weer permanent in gebruik te stellen. Het was duidelijk geworden dat niet alleen achterstallig onderhoud aan de Baureihe 481 moest worden weggewerkt, maar dat een flink aantal ingrijpende verbeteringen aan de treinstellen zou moeten worden uitgevoerd, waarvoor nog jarenlang extra werkplaatscapaciteit noodzakelijk is.
Metro, monorail en tram in de woestijn
door Maurits van den Toorn
Steeds meer ontwikkelingen op het gebied van stedelijk railvervoer spelen zich buiten Europa af. Dubai aan de Perzische Golf is er een goed voorbeeld van: in slechts enkele jaren tijd ontstonden in deze snel groeiende stad een metronet, een monorail en een tramlijn. Er staan nog veel meer plannen op de rol.
Locomotieven serie 1600/1800
door Raymond Kiès
In de afgelopen periode wisselde een groot aantal locomotieven serie 1600/1800 van eigenaar, ging terzijde of verdween naar de sloop. Met de recente verkoop van de 1618, 1619 en 1621 aan Euro-Express Treincharter leek het erop dat de bewegingen in het park tot staan waren gekomen. Desalniettemin is het nu een mooi moment om de stand van zaken op te tekenen.
Smalspoor in de Zaanstreek
door Jan van der Male
Omdat er steeds meer auto’s kwamen, stelden Provinciale Staten van Noord-Holland in 1925 een plan vast om een netwerk van wegen aan te leggen door Noord-Holland. Tot dan toe moest al het verkeer dwars door de dorpen met smalle straatjes; daaraan moest een einde komen. Als zeventiende tracé werd de provinciale weg Haarlem – pont Buitenhuizen – Westzaan – Zaandijk – Wijde Wormer – Purmerend aangelegd. Bij de aanleg in 1928 werd gebruik gemaakt van een circa acht kilometer lange smalspoorlijn.