Op de Rails – 2015 – nr. 4 (april)

De spoortunnel in Delft (vervolg op OdR 2015-2)

door Sjoerd Eeftens

Tegelijk met het openen van de spoortunnel is het derde stationsgebouw van Delft in gebruik genomen. Het staat in feite op een plaats tussen het eerste en het tweede stationsgebouw in. Het ontwerp is van Mecanoo Architecten in Delft. Het is het eerste station van de stad dat uitziet op een groot plein. De ondergrondse ligging van de perrons biedt de gelegenheid om het publiek op straatniveau te ontvangen in een ruime, overzichtelijke hal, die tevens toegang biedt tot het nieuwe stadskantoor.

Spoorwegen in Vietnam

door Henry van Amstel

Weinig landen zullen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zo vaak en indringend in het nieuws zijn geweest als Vietnam. Beelden van gebombardeerde steden, verwoeste dorpen, ontploffingen, helikopters in de jungle en door napalm gewonde kinderen zijn ook in Nederland in veler geheugens gegrift.

Stadtbahn Type B

door Arthur Staal

In 1973 rolde de eerste van een succesvolle serie trams uit de fabriek van Düwag in Düsseldorf: de Stadtbahn B. Toen de laatste wagen in 2002 was geleverd, stond de teller op ruim vijfhonderd. Ontwikkeld voor het geplande Stadtbahn-net in Nordrhein-Westfalen werd het type een internationaal succes dat nog steeds maatgevend is voor sneltramsystemen over de hele wereld. Ruim veertig jaar na de introductie is verreweg het grootste deel van de Stadtbahn B-wagens nog in dienst, enkele exemplaren kregen een tweede leven in het buitenland en er is al een museumwagen.

150 jaar tram in Nederland (vervolg op OdR 2014-11)

door Johan Blok

Meerdere lezers hebben opmerkingen en aanvullingen gestuurd over het artikel 150 jaar tram in Nederland dat in OdR 2014-6, 10 en 11 is geplaatst. De auteur reageert hieronder op een aantal opmerkingen. Voorop wordt gesteld dat de bedoeling van het artikel is geweest in het kort een overzicht te geven van de geschiedenis van 150 jaar tram in Nederland, waarbij niet al teveel op details is ingegaan.

Een spoorlijn op IJsland?

door Remmo Statius Muller

Het is alweer zes jaar geleden dat het Engelstalige IJslandse tijdschrift The Reykjavik Grapevine een artikel bracht over de mogelijke aanleg van een spoorlijn tussen de hoofdstad Reykjavik en de ongeveer vijftig kilometer westelijker gelegen internationale luchthaven Keflavik. Dit project is in de onderzoeksfase en wordt echt actueel omdat de in 2008 grotendeels tot vierbaans weg verbouwde weg 41 tussen de twee steden al vaak overbelast is en men om milieutechnische redenen deze weg – afgezien van het oplossen van twee kleine knelpunten – niet verder wil uitbreiden.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel deze jaargang
bestel oud nummer