Op de Rails – 2015 – nr. 2 (februari)

De ontsporing in Hilversum

door René T. Jongerius

Op woensdag 15 januari 2014 ontspoorde een intercity van Enschede naar Schiphol op een overloopwissel even buiten station Hilversum. De trein en de bovenbouw raakten zwaar beschadigd, maar onder de passagiers vielen gelukkig slechts twee lichtgewonden. Het had ook heel anders kunnen aflopen. Een tegemoetkomende trein kon tijdig stoppen. Was het ongeval bij hogere snelheid gebeurd, dan hadden de gevolgen ook zonder botsing met een tegentrein veel ernstiger kunnen uitpakken.

Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

Met vertraging keren er DDAR-stammen terug in dienst, net op tijd om het ICR uit de binnenlandse dienst te halen ten behoeve van de HSL-Zuid. Door de verbouwing van Utrecht Centraal wisselen grote treinseries in de Noord-Oost- en de Noord-Zuid-verbindingen van materieel en net als vorig jaar is de inzet van plan V nog altijd nodig om de omloop rond te krijgen, ook al begint dit park nu sterk in te krimpen.

Trams in Frankrijk (vervolg op OdR 2014-7)

door Arthur Staal en Boudewijn Deurvorst

De stad Nantes is de eerste gemeente in Frankrijk die de tram herintroduceerde. Het betekende de ommekeer in het denken over stedelijk openbaar vervoer en het begin van de niet te stuiten terugkeer van de tram in dit land. Nantes werd een voorbeeld voor vele andere steden en agglomeraties, ook wat betreft de complexiteit van de voorbereidingen, inbedding in de bestaande structuren en aanleg van complete tramnetten.

De spoortunnel in Delft

door Sjoerd Eeftens

De spoortunnel in Delft wordt op 28 februari in gebruik genomen. Het treinverkeer tussen Den Haag en Rotterdam wordt dan geleid over twee nieuwe sporen tussen km 67.4 en km 70.8. Ongeveer op dezelfde kilometrische ligging (km 69.5) als bij de oude sporen (km 69.6) is in de tunnel een perron gebouwd. Ook het hart van het nieuwe stationsgebouw ligt iets noordelijker dan het oude. Tegelijk met de opening van de nieuwbouw zullen de oude baan met het spoorviaduct en de oude perrons met sporen worden verlaten.

U kunt dit nummer of de laatste jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel laatste jaargang
bestel oud nummer