Op de Rails – 2015 – nr. 11 (november)

NS-materieelshows vóór 1989

door P.W. van der Vlist

De CD 315 passeert onderweg naar ‘Rotterdam Ahoy’ de Puntegaalstraat. Op de achtergrond het in 1948 geopende en sinds 1996 niet meer als zodanig gebruikte belastingkantoor. Foto: NS; collectie Het Utrechts Archief.

In de afgelopen decennia waren er grote NS-materieelshows, zoals NS 150 in 1989 en NS 175 vorig jaar. Maar zeker zo indrukwekkend waren de presentaties in 1952 in Amsterdam en ’s-Hertogenbosch. Er zijn ook manifestaties geweest waar het materieel met veel moeite naar de tentoonstellingslocatie moest worden gebracht, zoals bij het honderdjarige bestaan van NS in 1939, bij Rotterdam Ahoy in 1950 en later de E55 in 1955.

Spoorwegen in Kroatië

door Date Jan de Vries

HŽ-diesellocomotief 2044 027 rijdt met stoptrein 5503 Perkovic – Split bij Labin Dalmatinski; 26 mei 2015. Foto: Date Jan de Vries.

Niet alleen voor treinenliefhebbers is Kroatië een geweldig land. Voor wie van mooie landschappen, prachtige kusten, sporen van verschillende culturen (onder andere Romeinen, Osmanen, Habsburgers en Venetianen), vriendelijke mensen, lekker eten en geweldig weer houdt, is het Zuid-Europese land een echte aanrader. Het land kent een roerige geschiedenis die ook invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het spoorwegnet.

Avenio, de nieuwe Haagse stadstram

door Maurits van den Toorn

Avenio 5012 tijdens een van de vele proef- en instructieritten. Daarbij wordt soms ook gereden op het traject naar en van de remise Lijsterbesstraat. Laan van Meerdervoort bij de Fahrenheitstraat, 23 juli 2015. Foto: Chris Westerduin.

Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar een dezer weken komen als het goed is de eerste Avenio’s in Den Haag in de reizigersdienst. Hoewel München al acht trams van dit type heeft ontvangen, durfde de HTM het vier jaar geleden als eerste aan dit nieuwe type lagevloertram van Siemens te bestellen. Het is de opvolger van de Combino die is gebaseerd op technieken die zich al bij enkele honderden trams hebben bewezen.

Transpraia

door Raymond Kiès

Tegen het vallen van de avond is diesellocomotief 4 van Transpraia met de laatste strandgangers op weg naar Fonte da Telha. Costa da Caparica, 10 september 2015. Foto: Raymond Kiès.

Op 30 september eindigde het rijseizoen van Transpraia, de strandspoorlijn tussen Costa da Caparica en Fonte da Telha in Portugal langs de kust van de Atlantische Oceaan. Het is niet zeker of het sympathieke bedrijfje volgend jaar nog bestaat.