Op de Rails – 2014 – nr. 9 (september)
Tachtig jaar Sik
door Tim Goorman
Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de eerste locomotoren van de NS-serie 200 werden afgeleverd. Ze hebben dus bijna de helft van het 175-jarige bestaan van de spoorwegen in ons land meegemaakt! Reden te meer om eens aandacht te besteden aan deze markante serie, waarvan de helft (85 stuks) nog aanwezig is. Geen enkele Sik is nog commercieel in bedrijf; wel zijn er veel bewaard bij musea, stichtingen en als monument.
De ontdekking van de Franse trambedrijven
door Maurits van Witsen
In Op de Rails van mei heb ik mijn artikelenreeks over de ontdekking van de Belgische trambedrijven afgerond. Toen na 1945 de grenzen binnen West-Europa weer waren opengesteld, lokten ook andere landen. Om begrijpelijke redenen viel Duitsland voorlopig af, dus naast Luxemburg kwam Frankrijk in het vizier.
Op rails over het mooie eiland Taiwan
door Ciril van Hattum
Een klein eiland voor de kust van China, ervan gescheiden door de Oostchinese Zee. De Kreeftskeerkring loopt er dwars doorheen. Een gebied met een bijzondere geschiedenis, ook wat de spoorwegen betreft. Vrij onbekend en (nog) niet door het massatoerisme ontdekt. Daarom goed om er eens te gaan kijken.
Inzet van het NS-materieel
door J.M. ten Broek
Met wat vertraging is het DDZ nu ook als zeswagenstel op het toneel verschenen, waardoor bijna een tijdelijk overschot aan materieel ontstond. De trekduw-stammen ICR zijn aan het laatste jaar begonnen voordat de rijtuigen overgaan naar IC Direct en Benelux en de locomotieven 1700 naar de herrezen treinstammen DDAR. De hulp van het slinkende park plan V is nog altijd nodig om de omloop rond te krijgen.
De Portugese spoorwegen (vervolg op OdR 2014-7)
door Ernst Kers
De Linha do Sul begint in Lissabon op het station Campolide in aansluiting op de Linha da Cintura en loopt via Setúbal naar Tunes in de Algarve. De lijn is 274 kilometer lang en geheel geëlektrificeerd. Een groot deel van de lijn is geschikt voor snelheden van meer dan 160 km/h tot maximaal 220 km/h.