Op de Rails – 2014 – nr. 8 (augustus)

175 jaar stations

door Victor Lansink

Het oudste nog bestaande Nederlandse station stamt uit 1853 en staat in Valkenburg. Naast het door Jacobus Enschedé ontworpen kasteelachtige, uit mergelsteen opgetrokken stations gebouw staat motor wagen 41 van het Spoorwegmuseum op 26 februari 2006. Foto: Martijn Jaminon.

De introductie van de spoorwegen in Nederland in 1839 bracht een geheel nieuw type gebouw met zich mee: het station. De ontwikkeling van tempel tot overstapmachine en van echt gebouw tot aangeklede liftschacht in een notendop.

Varende treinen (vervolg op OdR 2014-5)

door John Krijgsman

Een van de twee veerponten van de bac de Barcarin steekt de Rhône over; 20 juni 1996.Foto: John Krijgsman.

Het vierde deel van deze reeks gaat over de treinveerdiensten over de grote rivieren in het westen van Europa: Elbe, Rijn en Rhône. Terwijl die over de Rijn en de Elbe al meer dan honderd jaar geleden overbodig werden door de bouw van spoorbruggen, is de enige treinveerdienst over de Rhône pas in 1958 in gebruik genomen.

Drie Haagse trams gerestaureerd

door Johan Blok

De drie Haagse trams die in 2014 na een restauratie van twintig, zes en twee jaar weer in dienst zijn gekomen: Eenmanombouwer 77, buitenlijnmotorwagen 58 en aanhangwagen 779.Remise Scheveningen, 26 mei 2014. Foto: J. Blok.

Dit jaar bestaat de Haagse tram 150 jaar. Dit wordt gevierd met allerlei manifestaties, zoals de onlangs gehouden optocht van Haags trammaterieel en ritten met museummaterieel voor publiek. In 2014 zijn ook drie Haagse tramwagens in gerestaureerde vorm weer in dienst gesteld. Dit artikel bevat een overzicht van de levensloop en de gang van zaken rond de restauratie van deze drie wagens, de motorwagens 58 en 77 en aanhangwagen 779.

HTM 150 in beeld

door Arthur Staal

Den Haag, Alexanderstraat. Tijdens de publieksritten op 12 juli 2014 lijkt de tijd stil te staan bij deze zomerse foto. Buitenlijner 57 en Salonrijtuig 118 werden negentig jaar geleden door de HTM in dienst gesteld.Foto: Cock Koelewijn.

Het zal bijna niemand zijn ontgaan dat de eerste grote evenementen rond het honderdvijftigjarige bestaan van de tram in Den Haag alweer achter ons liggen. Om stil te staan bij de activiteiten tot nu toe bieden wij u een kleurrijke foto-impressie van de optocht op 5 juli en de publieksritten die een week later plaatsvonden.

Spoorwegen in en om Amsterdam (vervolg op OdR 2014-1)

door J.M. ten Broek

Het zeer landelijke Purmered op 13 november 1961. DE5 184 vertrekt naar Hoorn over de draaibrug over De Where langs post III.Foto: Roef Ankersmit.

Om met echt klassieke beveiliging, met blokvensters, krukjes of trekkers en handels met trekdraden voor de bediening van wissels en seinen kennis te maken, moesten de nieuwelingen in het exploitatierayon Amsterdam begin jaren zeven tig in Purmerend zijn. Niettemin kwam het landelijk nog op zeer ruime schaal voor.