Op de Rails – 2014 – nr. 7 (juli)

De Hoekse Lijn (vervolg op OdR 2014-3)

door Kees van de Meene en Sjoerd Eeftens

NS SLT 2430 vertrekt naar Rotterdam C. Hoek van Holland Haven, 5 mei 2010. Foto: Paul van Duin.

Km 5,6 Vlaardingen (Vdg): geopend op 17 augustus 1891. Er is nog steeds een laad- en losplaats ‘met beperkte bruikbaarheid’; in 1993 reed er nog een buurtgoederentrein. Gegevens over latere jaren zijn niet gevonden. De spooraansluitingen worden op contractbasis bediend door verschillende vervoerders.

De Portugese spoorwegen

door Ernst Kers

Het moderne beeld van de Portugese spoorwegen: links Alfa Pendular 4010 op weg naar Porto Campanhã, rechts een suburbanos richting Ermesinde tegen het decor van het stadion van FC Porto.Contumil, 30 mei 2014.Foto: Ernst Kers.

De afgelopen periode maakten de spoorwegen in Portugal zowel positieve als negatieve ontwikkelingen door. Aan de ene kant werden spoorlijnen gemoderniseerd, maar voor een aantal regionale verbindingen viel het doek. Reden genoeg om te kijken hoe de Portugese spoorwegen er nu voor staan.

Trams in Frankrijk (vervolg op OdR 2014-4)

door Arthur Staal en Boudewijn Deurvorst

Twee trams in de regenboogkleuren van Angers passeren elkaar op de speciaal voor de tram gebouwde brug over de rivier de Maine; 7 juni 2012.Foto: Paul van Baarle.

De historische stad Angers ligt in het westen van Frankrijk (de westelijke Loirestreek in het graafschap Anjou), stamt uit de Romeinse tijd en is gebouwd aan de oevers van de rivier de Maine, in het departement Maine-et-Loire. Angers is de hoofdstad van dit departement.