Op de Rails – 2014 – nr. 6 (juni)

175 jaar Oude Lijn

door J.M. ten Broek

Tot de tradities bij jubilea van de spoorwegen in Nederland hoort aandacht voor de ‘Oude Lijn’, de lijn Amsterdam – Rotterdam en tevens de eerste spoorlijn in ons land. Met de feestelijke opening van Amsterdam – Haarlem op 20 september 1839 begint de spoorweggeschiedenis in Nederland.

F.W. Conrad, spoorwegpionier

door Jos Zijlstra

Dit jaar vieren de spoorwegen in Nederland hun 175e verjaardag. Reden voor Het Spoorwegmuseum om een belangrijke spoorwegpionier uit de begintijd van de spoorwegen centraal te stellen in een tentoonstelling.

150 jaar tram in Nederland

door Johan Blok

Op 25 juni 2014 is het honderdvijftig jaar geleden dat in Nederland de eerste tram reed. Dat was de paardentram tussen Den Haag en Scheveningen. In dit artikel wordt in het kort de geschiedenis van de tram in Nederland behandeld, waarbij extra aandacht wordt besteed aan ontwikkelingen die hun tijd (ver) vooruit waren.

NS in Engeland: Greater Anglia (vervolg op OdR 2014-4)

door Michiel van Ballegoijen de Jong

Bij station Liverpool Street bevindt zich de Regional Control Room (centrale verkeersleiding) waar personeel van Network Rail (NR) en Greater Anglia (GA) op monitoren de treinenloop op het hele net kan volgen en zonodig kan ingrijpen bij onregelmatigheden. Het verhuist in oktober 2014 naar Romford.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel deze jaargang
bestel oud nummer