Op de Rails – 2014 – nr. 6 (juni)

175 jaar Oude Lijn

door J.M. ten Broek

Den Haag Hollands Spoor, een van de oudste stations aan de Oude Lijn, herinnert met zijn naam aan de eerste exploitant ervan, de HIJSM. Een intercity naar Vlissingen met het materieel dat lange tijd beeldbepalend was voor het binnenlandse vervoer op de lijn; 12 maart 1993. Foto: Maurits van den Toorn.

Tot de tradities bij jubilea van de spoorwegen in Nederland hoort aandacht voor de ‘Oude Lijn’, de lijn Amsterdam – Rotterdam en tevens de eerste spoorlijn in ons land. Met de feestelijke opening van Amsterdam – Haarlem op 20 september 1839 begint de spoorweggeschiedenis in Nederland.

F.W. Conrad, spoorwegpionier

door Jos Zijlstra

De opening van de eerste spoorlijn in Nederland tussen Amsterdam en Haarlem op 20 september 1839.Afbeelding: collectie Nederlands Spoorwegmuseum.

Dit jaar vieren de spoorwegen in Nederland hun 175e verjaardag. Reden voor Het Spoorwegmuseum om een belangrijke spoorwegpionier uit de begintijd van de spoorwegen centraal te stellen in een tentoonstelling.

150 jaar tram in Nederland

door Johan Blok

Een fraaie vertegenwoordiger van de vele paardentrams die ruim een eeuw geleden in Nederland reden is de onlangs gerestaureerde wagen 16 van de tramlijn Utrecht – Zeist. Op 17 oktober 2011 werd op de Nieboerweg in Den Haag een proefrit gemaakt.Foto: Marco Moerland.

Op 25 juni 2014 is het honderdvijftig jaar geleden dat in Nederland de eerste tram reed. Dat was de paardentram tussen Den Haag en Scheveningen. In dit artikel wordt in het kort de geschiedenis van de tram in Nederland behandeld, waarbij extra aandacht wordt besteed aan ontwikkelingen die hun tijd (ver) vooruit waren.

NS in Engeland: Greater Anglia (vervolg op OdR 2014-4)

door Michiel van Ballegoijen de Jong

Oulton Broad North met een trein uit Norwich (class 156) met Wherry Lines-logo op voorzijde. Het zichtbaarheids-scherm achter het sein is er vanwege de vroegere loopbrug; 1 juli 2013.Foto: Michiel van Ballegoijen de Jong.

Bij station Liverpool Street bevindt zich de Regional Control Room (centrale verkeersleiding) waar personeel van Network Rail (NR) en Greater Anglia (GA) op monitoren de treinenloop op het hele net kan volgen en zonodig kan ingrijpen bij onregelmatigheden. Het verhuist in oktober 2014 naar Romford.