Op de Rails – 2014 – nr. 12 (december)

65 jaar geleden: de NS in 1949

door P.W. van der Vlist

Het is 11 november 1949 en de verbouwing van station Leiden is aan de gang. Het eerste perron is afgebroken en spoor 1 is buiten gebruik. Het tijdelijke perron is in bedrijf (op de achtergrond zichtbaar). Spoor 2 voert via een slinger naar dat noodperron, het materieel ’36 is ernaar onderweg. Het tweede perron is er nog wel en de opname zal om en nabij het sluiten van dit perron zijn gemaakt. Foto: Archief NVBS Railverzamelingen.

In het decembernummer van de vorige jaargang werd in vogelvlucht het jaar 1948 doorgelopen. Het ging om gebeurtenissen die het waard waren om het geheugen een beetje op te frissen. Geen uitgebreide materieeloverzichten, geen standplaatswisselingen of nummerlijsten, maar wel vermeldenswaardigheden op het gebied van spoorse zaken in Nederland. Zonder ook nu compleet te zijn wordt in dit artikel ingegaan op het in veel opzichten boeiende jaar 1949.

Wisseling van de wacht in Duitsland

door Frans Blanker en Raymond Kiès

Een nieuwkomer op het Duitse spoorwegnet is vlexx, dochtermaatschappij van de Italiaanse spoorwegen. In december gaan de nieuwe Lint-treinstellen van deze vervoerder in het gebied tussen Frankfurt (Main) en Saarbrücken rijden. Op 20 juli 2014 was zo’n treinstel tijdens een extra rit ver van het nieuwe inzetgebied te vinden: de 622 418 ging naar Viechtach, hier bij Ruhmansfelden. Foto: Matthias Schmid.

De opdrachtgevers voor het regionale vervoer in Duitsland besteden regelmatig de exploitatie van spoorlijnen aan. Dit leidt vaak tot de inzet van nieuw materieel en de komst of het vertrek van vervoerders. Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 14 december vindt opnieuw een aantal veranderingen plaats. Dit artikel zet de belangrijkste mutaties op een rij.

Metro de Madrid

door Maurits van den Toorn

Een kleinprofieltreinstel van de serie 3000 doet dienst op lijn 4 en komt binnen in het station Serrano; 3 augustus 2011. Foto: Maurits van den Toorn.

De Spaanse hoofdstad heeft een van de oudste metronetten van Europa. In oktober van dit jaar is op bescheiden wijze het 95-jarige bestaan gevierd. De afgelopen twintig jaar is het ambitieus tot een omvangrijk net uitgebreid, dat met een lengte van bijna driehonderd kilometer tegenwoordig het op twee na grootste van Europa is. De grootscheepse uitbreiding en modernisering heeft echter op sommige plaatsen geleid tot overhaaste planning en overinvestering.

De Portugese spoorwegen (vervolg op OdR 2014-9)

door Ernst Kers

Een Portugees familielid van de NS 1600/1700/1800: CP-locomotief 2612 komt met een goederentrein van Pampilhosa naar Praias do Sado langs Riachos; 22 juni 2010. Foto: Pedro Almeido.

Het is moeilijk om een accuraat overzicht op te stellen. Van recent ter zijde gesteld materieel is het naar traditie vaak lang onduidelijk of het wordt opgeknapt, verkocht, gesloopt of ter plaatse over een periode van enkele decennia geleidelijk door de elementen tot roest wordt omgezet.