Op de Rails – 2014 – nr. 10 (oktober)

Innotrans 2014

door Frans Blanker

Innotrans is ’s werelds grootste vakbeurs op het gebied van railvervoer. De tiende editie vond tussen 22 en 26 september plaats in Berlijn. Traditiegetrouw was een deel van de beurs in het daaropvolgende weekend toegankelijk voor het gewone publiek.

De Hoekse Lijn (vervolg op OdR 2014-7)

door Kees van de Meene en Sjoerd Eeftens

Mede dankzij opmerkingen van enkele lezers is er een aantal correcties en aanvullingen op het artikel over de Hoekse lijn bijeengebracht.

Feest: 175 jaar spoorwegen

door Tim Goorman en Raymond Kiès

In het weekend van 20 en 21 september stonden we stil bij het 175-jarige jubileum van de spoorwegen in Nederland. Het meest in het oog sprongen de activiteiten tussen Amsterdam en Haarlem, maar ook bij het Spoorwegmuseum en Museumspoorlijn STAR viel veel te vieren.

150 jaar tram in Nederland (vervolg op OdR 2014-6)

door Johan Blok

De meeste rijtuigen voor de stoomtrams waren gesloten, vierassig en hadden frontbalkons. Tweeassers, open rijtuigen of rijtuigen met middenbalkon kwamen in kleine aantallen ook voor. De lengte van de rijtuigen varieerde van 5,7 tot bijna veertien meter, het aantal zitplaatsen van zestien tot 56.

175 jaar materieel

door J.M. ten Broek en Raymond Kiès

Vorige maand was het 175 jaar geleden dat de eerste trein in Nederland reed. De locomotieven De Arend en De Snelheid trokken toen hun eerste baantjes tussen Amsterdam en Haarlem. Anno 2014 zou de ‘Albatros’, de Italiaanse hogesnelheidstrein, het paradepaardje van de Neder landse spoorwegen moeten zijn. Dat het anders liep, mag als bekend worden verondersteld, maar dat is geen reden om niet te kijken wat er tussen De Arend en ‘Albatros’ zoal gebeurd is.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel deze jaargang
bestel oud nummer