Op de Rails – 2008 – Nr. 8 (Augustus)

Het ongeval bij Amsterdam Weesperpoort

door P.W. van der Vlist

Kort na het ongeval op Weesperpoort is de 2102 weggetrokken uit het koprijtuig van de 44 en kan met de op ruimingswerkzaamheden worden begonnen. Foto: archief Spoorwegmuseum.

Op 5 augustus 1934 loopt de kort daarvoor afgeleverde DE3 44 schade op aan de C-bak bij een aanrijding op station Amsterdam Weesperpoort. Het is de eerste grote schade bij het nieuwe materieel. Dit leidt tot de eerste bakwisseling bij NS. De C-bak komt jaren later nog bijna terecht in het Spoorwegmuseum. De 44, vier maanden tevoren bij Werkspoor afgeleverd rijdt op zondag 5 augustus onder meer voortrein 611 van Amsterdam Weesperpoort naar Utrecht. Die zondagmorgen moeten aan de Weesperpoort tussen 9.30 uur en 9.35 uur drie bewegingen plaatsvinden: trein 1362 (van Weesperpoort naar CS) van spoor 3 om 9.30 uur, trein 1359 (van CS naar Weesperpoort), ook op spoor 3, aankomst 9.35 uur en genoemde voortrein 611 van spoor 1, vertrek 9.35 uur. Trein 1359 geeft in Weesperpoort aansluiting op trein 611 (vertrek 9.40 uur), zodat deze volgorde aangehouden moet worden en het ook duidelijk is dat de drie treinbewegingen vlot achter elkaar moeten plaatsvinden. Maar het gaat mis, en goed ook.

Herstart van RüKB als RüBB – Roland raast weer

door Huub van Keulen

Bij het depot van Göhren wordt loc 99 773, een naoorlogs product van Lokomotifbau Karl Marx, gereed gemaakt voor de volgende rit naar Putbus. Zowel de loc als de rijtuigen zijn afkomstig uit Saksen. 14 mei 2008. Foto: Paul Wiggenraad

De smalspoorlijn op het Duitse eiland Rügen heeft een turbulente periode achter de rug. Sinds kort voert de Eisenbahn-Bau- und Betriebsgesellschaft Pressnitztalbahn de dienst uit en sinds 1 juni 2008 wordt het smalspoornet op Rügen geëxploiteerd onder de naam Rügensche BäderBahn. In 1949 werd het bedrijf genationaliseerd, maar na de Wiedervereinigung van 1990 en het samengaan van Deutsche Bundesbahn en Deutsche Reichsbahn in de nieuwe maatschappij Deutsche Bahn in 1994 kwam de Rügensche Kleinbahn AG (RüKB) op 1 januari 1996 weer in private handen. Dit proces is met veel problemen gepaard gegaan. In juli 1995 werd de lijn, in de volksmond ‘Rasender Roland′ genoemd, overgedragen aan de Landkreis, die een openbare aanbesteding begon. Na allerlei perikelen en zelfs stillegging van de exploitatie konden de treinen op 21 maart van dit jaar weer tussen Binz en Göhren gaan rijden.

Opnieuw populair – De tram in de Verenigde Staten (deel 1)

door Maurits van den Toorn

Een PCC en een Kawasaki-tram in Philadelphia. De PCC uit 1946 is na zijn recente verbouwing in technisch opzicht moderner dan de Japanse tram uit 1982; 18 mei 2006. Foto: Luc Koenot.

Stedelijk railvervoer maakt wereldwijd een come back. Niet alleen in Europa neemt het aantal trambedrijven toe, ook in de Verenigde Staten is de tram in de jaren tachtig herontdekt. Dat gebeurt veelal in de vorm van light rail, waarbij langzamerhand ook de lagevloertram populair wordt. De teneur van dit verhaal is optimistisch, want het aantal bedrijven is de afgelopen jaren flink gegroeid. Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten 24 steden met ”˜serieuze’ trambedrijven, terwijl er binnenkort nog drie bij komen. En dat terwijl er na de opheffing van de stadstram in Los Angeles in 1963 nog trams reden in slechts zeven steden. In alle gevallen waren dat slechts kleine restanten van grote netten. Hoe de verschillende bedrijven zichzelf sindsdien opnieuw uitvonden en moderniseerden wordt beschreven in een overzicht van stad tot stad in een rondreis door de VS, van het noordoosten naar het zuidwesten.