Op de Rails – 2008 – Nr. 11 (November)

Plan, Proces, Product (Deel 2)

door Bert Steinkamp

Het spoorwegnet bestaat uit duizenden rijwegen die elkaar bij kruisingen per definitie uitsluiten. De procesbesturing maakt hieruit keuzen. Utrecht, 14 oktober 2008.Foto: Peter van der Vlist.

In deze tweede aflevering maken we ondermeer kennis met de huidige organisaties die samen het bijsturingsproces verzorgen bij onregelmatigheden in de normale dienst. Er wordt hiervan een aantal voorbeelden gegeven mét de scenario’s die daarvoor klaarliggen. Ook de goederendienst en de materieelomloop komen aan bod. In een kaderstuk maakt u nader kennis met ProRail. Een nieuwe ontwikkeling is de vorming van het Operational Control Centre Rail. Er zijn illustraties van werkplekken van treindienstleiders en de beeldschermen die hen ter beschikking staan.

tROM en het Spoorwegmuseum

door Peter van der Vlist

Een van de door de tROM behandelde objecten is Pec 8502, die inmiddels schitterend gerestaureerd met het oorspronkelijke nummer weer in het Spoorwegmuseum staat; 17 september 2008.Foto: Peter van der Vlist

Gezien de plannen voor sluiting en verplaatsing van de Tilburgse werkplaats is DE3 27 vermoedelijk het laatste dieseltreinstel dat hier te gast was. Wat tROM is, gedaan heeft en in de toekomst wellicht nog zal doen, is onderwerp van dit artikel. Afbeeldingen zijn er ondermeer van de opgeknapte mP 3031 en van Pec 1902 die prachtig gerestaureerd werd en zijn oude nummer terugkreeg: Pec 8502.

Innotrans 2008

door Frans Blanker

Overzicht van een gedeelte van het buitenterrein waar het nieuwe materieel werd tentoongesteld. Op de voorgrond de AGV van Alstom en een tunnelredding- en blustrein van de SBB. Foto: Ingo Wlodasch.

Innotrans is de grootste en meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van railvervoer. Elke twee jaar toont de industrie in Berlijn alle nieuwe ontwikkelingen, variërend van voertuigen en infrastructuur tot componenten en ondersteunende systemen. Van 23 tot en met 26 september was het ”œvakpubliek” welkom, dat in groten getale (ruim 85.000!) kwam opdagen. Aansluitend was de beurs twee dagen voor het algemene publiek te bezoeken, hetgeen 25.000 nieuwsgierigen trok. Wij nemen u mee op een korte rondgang langs de voor spoorwegliefhebbers interessante highlights.

Opnieuw populair – De tram in de Verenigde Staten (deel 2)

door Maurits van den Toorn

De hoofdlijn van het tramnet van Salt Lake City is zeer spoors van karakter. In de spitsuren wordt met vier gekoppelde tramstellen gereden. Murray North, 22 juni 2006.Foto: Maurits van den Toorn.

De Amerikaanse trambedrijven die in het eerste deel van dit artikel (OdR 2008-8) nog niet werden besproken, komen allemaal in dit tweede deel aan bod. Van het midden van de Verenigde Staten begeven we ons naar het westen: Minneapolis, Denver, Salt Lake City, Seattle, Tacoma, Portland, San Francisco, Sacramento, San Jose, Los Angeles en San Diego. Tot besluit worden drie tramprojecten toegelicht die een goede kans op realisering hebben.