Op de Rails – 2006 – Nr. – (Jubileumnummer) Over mensen met Passie

Passie en begeerte

door Bert Steinkamp

Ook na 75 jaar activiteiten in verenigingsverband blijft het een niet goed op te lossen raadsel: waar komt de hobby vandaan, wat drijft de hobbyist?

Een zoektocht naar kennis; wat was er veel en wat wisten ze weinig

door Jaap Nieweg

Hoe ging dat in de tijd voordat er een NVBS was? De liefhebber die iets zag rijden moest geheel op eigen kracht proberen uit te vinden wat het was en zelf weergeven hoe het eruit zag.

De beleving van de jonge spoorhobbyist

door Thijs van Buuren

En hoe gaat het nu met de hobby, in de tijd van internet, mobieltjes met sms en digitale fotografie? Een verslag van dag tot dag, en soms van uur tot uur.

75 jaar NVBS-excursies

door Paul Bosman

Met reuzenstappen door de geschiedenis van het excursiewezen van de vereniging. Binnenkort staat, hoe toevallig, de 750e excursie op de rol.

Hoe een Verre Reis ontstaat; via de BAM naar Japan

door Ronald Bokhove

Een impressie van het bedenken en organiseren van een grote reis, met alle moeilijkheden die daarbij opdoemen. Als het goed is, merken de deelnemers daar vervolgens niets van.

Van NS 1200 naar ACTS 1250: het tweede leven van een geliefde serie locomotieven

door Laurens Pit

Welke liefhebber kent de 1200&emp;en niet? Een ”˜insider&emp; vertelt hoe het gelukt is een aantal van deze locomotieven te redden van de snijbrander en een tweede leven te geven.

Vrijwilligers op de tram

door Frank Hemminga en Frits van der Gragt

Toen het Amsterdamse GVB een paar jaar geleden door de vloer dreigde te zakken door gebrek aan trams en personeel, kon de dienst gaande worden gehouden door de inzet van een aantal hobbyisten. Verslag van een chaotische periode.

Overpeinzingen bij de 63-jarig dienstverband

door Hans de Herder

Een terugblik op 63 jaar lang activiteiten in, voor en rond de NVBS.