Op de Rails – 2006 – Nr. 6 (Juni)

De wedergeboorte van een Ooievaar

door Rein Korthof

Na een jarenlange restauratie is stoomtramloc 7 van de HTM, genaamd Ooievaar, feestelijk in dienst gesteld. Een verslag van de levensloop van deze veteraan.

Tram 75

door Frits van der Gragt en Bas Schenk

Het programmaboekje voor het tramfeest op 11 juni in Amsterdam: een overzicht van alle trams die meedoen, met een beschrijving van levensloop en technische eigenschappen.

Het Pilzkonzept in Berlijn

door Raymond Kies

Met de ingebruikneming van het nieuwe Hauptbahnhof/Lehrter Bahnhof en de aansluitende spoortunnels onder het hart van Berlijn is het spoorvervoer in en om de Duitse hoofdstad geheel van structuur veranderd. Wat zijn de gevolgen?

Nederlandse locs in Belgie en Belgische locs in Nederland

door Sicco Dierdorp en Joost de Waal

Steeds vaker rijden goederenvervoerders aan de grens door met hun (diesel)locs. Na de private vervoerders doen ook de spoorwegbedrijven NMBS en Railion dit in toenemende mate. Een overzicht van de treinen waarvoor ”˜exotische&emp; tractie te verwachten is.

Climax en crisis bij de Gemeentetram Amsterdam in 1931

door Balt Korthals Altes

Bezuinigingsperikelen in het begin van de crisisjaren.

Steeds vaker rijden goederenvervoerders aan de grens door met hun (diesel)locs. Na de private vervoerders doen ook de spoorwegbedrijven NMBS en Railion dit in toenemende mate. Een overzicht van de treinen waarvoor “exotische” tractie te verwachten is.