Op de Rails – 2005 – Nr. 1 (Januari)

Tramlijn 25 van Rotterdam naar Barendrecht geopend

door Bas Schenk

Op maandag 25 oktober 2004 is lijn 25 gaan rijden op de nieuwe TramPlus-lijn van Rotterdam Centraal naar de Barendrechtse nieuwbouwwijk Carnisselande. Daarmee werd een periode van voorbereiding en een bouwtijd van ruim twee jaar afgerond en heeft Rotterdam er een tweede interlokale tramlijn bij. Een beschrijving van de nieuwe lijn, die enkele opmerkelijke onderdelen heeft.

Weer een tram in Dublin

door Evert Heusinkveld

Na de USA, Frankrijk en Groot-Brittannie maakt de tram ook in de Republiek Ierland een come-back nadat hij 55 jaar lang van het toneel was verdwenen. In 1994 publiceerde de regering de eerste plannen voor light rail in Dublin. Met een investering van ruim 700 miljoen euro kon in relatief korte tijd de aanleg van twee tramlijnen worden verwezenlijkt.

De Ierse spoorwegen in ontwikkeling

door Sicco Dierdorp

Zoals overal in Europa verandert ook het aanzien van het spoor in Ierland. De ontwikkelingen op het groene eiland volgen zich momenteel in een opvallend hoog tempo op. Handbeveiligde overwegen, beveiliging met tokens en meer dan veertig jaar oude getrokken treinen voldoen ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Een inhaalslag? In dit artikel een overzicht van de ontwikkelingen op spoorgebied in de Ierse republiek.

Plannen voor dieselmotorwagens bij de Ooster Stoomtram-Maatschappij (aanvulling)

De spoorwegen van Joegoslavie (vervolg) (aanvulling)

door Jirvis Verhoef, A. Kleijn

Een eeuw elektrisch tramnet van de HTM (aanvulling)

door W. Leebeek

Een eeuw tramlijn 9 van de HTM (aanvulling)

door W. Leebeek

Le Meteor, lijn 14 van de Parijse metro (aanvulling)

door B. Deurvorst, A. Wiegman