Op de Rails – 2004 – Nr. 2 (Februari)

Materieeloverzichten Nederland – stand 1 januari 2004

Het jaarlijkse uitgebreide overzicht van het rollend materieel bij alle spoor-, metro-, tram- en museumbedrijven in Nederland.

Plannen voor dieselmotorwagens bij de Ooster Stoomtram-Maatschappij

door A. Steenmeijer

De OSM heeft uitgebreid plannen gemaakt om de benzinemotoren in de benzine-elektrische motorwagens (de bekende Benzo&emp;s) te vervangen door dieselmotoren. Het liep zoals bekend anders – de tramlijn van Amersfoort naar Arnhem werd uiteindelijk geelektrificeerd – maar de dieselplannen waren toen al ver uitgewerkt.

Opmars class 66 in Europa

door Emiel de Block en Wouter Radstake

Sinds de eerste General Motoros-diesellocomotief class 66 in 1999 op het Europese vasteland verscheen zijn er ruim veertig van deze machines aan een groot aantal goederenvervoerders afgeleverd. Een overzicht van waar deze locs aan te treffen zijn.

Het goederenvervoer in Nederland; dienstregeling 2004

door Joost de Waal

Met de wisseling van de jaardienstregeling in december 2003 wisselde er ook het een en ander aan vervoer: het Vlaamse DLC verdween (voorlopig?) uit Nederland, Railion en HGK/ShortLines raakten containershuttles naar onder meer Italie kwijt, terwijl ERS Railways in plaats daarvan enkele van deze shuttles is gaan rijden.