Op de Rails – 2002 – Nr. 4 (April) Themanummer Duitsland

Nieuw licht spoorwegmaterieel in Duitsland

door Sjoerd Bekhof en Raymond Kies

De afgelopen jaren hebben de verschillende spoorwegmaatschappijen in Duitsland grote hoeveelheden nieuw materieel besteld. Vooral bij de particuliere spoorwegen kwamen nieuw ontworpen treinstellen op de baan (waarvan de DB in veel gevallen vervolgens ook exemplaren bestelde)

Het regionale reizigersvervoer in Duitsland: een turbulent decennium

door Marco Moerland

Als gevolg van Europese richtlijnen zijn de afgelopen tien jaar veel regionale spoorwegmaatschappijen met reizigersvervoer begonnen. Een overzicht (in twee delen) van het veelkleurige palet aan &emp;kleine”” bedrijven in Duitsland.

Nieuwe initiatieven in het Duitse goederenvervoer: particulier vervoer per spoor rukt op

door Gerard van Buuren

Niet alleen in het reizigersvervoer, ook in het goederenvervoer krijgt de Deutsche Bahn met steeds meer concurrentie te maken. Niet alleen speciale goederenvervoerders, ook grote ondernemingen als chemiereus BASF wagen zich op het spoor.

Hogesnelheidslijn Keulen – Frankfurt

door Henry van Amstel

De aanleg van de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Keulen en Frankfurt nadert zijn voltooiing. De ingebruikname van deze lijn heeft ook consequenties voor Nederland.

Het tramwegnet in het gebied van Rijn en Ruhr

door Illya Vaes

In het Ruhrgebiet lijkt zo langzamerhand een einde te komen aan de aanleg van tunnels om de tram weg te moffelen. Het besef dringt door dat bescheidener moderniseringen van het stedelijk openbaar vervoer ook zinvol zijn. Een tweedelig overzicht, met in dit eerste deel aandacht voor Essen, Oberhausen, Muelheim en Bochum/Gelsenkirchen.