Op de Rails – 2002 – Nr. 3 (Maart)

Het eerste lustrum van TramPlus

door Bas Schenk

Ruim vijf jaar geleden kwam in Rotterdam lijn 20 in dienst. Inmiddels is dit de frequentst rijdende tramlijn van Nederland geworden: de eerste TramPlus-lijn is overduidelijk een succes. Hoe gaat het de komende jaren verder met dit project.

Electrificatie Rapport 1919

door Bert Steinkamp

De kolenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog leidde ertoe dat NS met plannen kwam voor elektrificatie van de belangrijkste lijnen in West-Nederland. Hoewel elementen van die plannen later zijn uitgevoerd, zijn bepaalde ideeen tot op de huidige dag niet gerealiseerd.

NS-stoomlocomotieven die nooit werden gebouwd

door Paul Henken

Uit ondanks opgedoken archiefstukken blijkt dat NS tijdens de Tweede Wereldoorlog plannen ontwikkelde voor de aanschaf van een geheel nieuw type rangeerlocomotief.

Nieuw reizigersmaterieel in Groot-Brittannie

door Rudi Lagerweij

Enkele jaren na de privatisering van het Britse spoor is de instroom van grote aantallen nieuwe treinstellen begonnen. Het gaat daarbij vaak om standaardoplossingen voor meerdere maatschappijen, waarbij de treinstellen zich slechts door hun (bonte) beschildering van elkaar onderscheiden.

Railontwikkelingen in en om Hongkong

door Frits van der Gragt

Een kort overzicht van de actuele situatie in de voormalige Britse kolonie; zowel bij het spoor als bij de tram is nieuw materieel in dienst gekomen.