Kleurentekeningen

Dit is een testpagina van de internetdienst (Google versus Beeldbank).

In de beeldbank van de NVBS zitten ook tekeningen van Jacob Jansma. Deze zijn gemaakt ter gelegenheid van 100 jaar spoorwegen in 1939.

https://www.nvbs.com/zoekresultaten/#/d/snr-images/SPNSP5086 Kleurentekening van het tijdelijke hulpspoor bij het Laantje van Van der Gaag bij Delft. De eigenaren van het laantje waren niet bereid tot verkoop van hun grond op redelijke voorwaarden, waardoor de HIJSM voor de opening van de lijn Den Haag – Rotterdam in tijdsnood kwam. De HIJSM kocht de omringende gronden en legde dit lusvormige hulpspoor aan. De eigenaren van het laantje erkenden hun nederlaag en droegen de grond daarna om niet over. Het hulpspoor was een technisch hoogstandje omdat er nog nauwelijks ervaring was met dit soort smalle boogstralen. De directeur van de HIJSM, F.W. Conrad was er zo trots op dat hij er een brochure over schreef. De tekening is gebaseerd op een litho die verscheen in de Nederlandsche Stoompost van 6 juni 1847. Tekening door Jacob Jansma, 1937. Onderdeel van een serie die mogelijk is uitgebracht als herdenkingskalender bij gelegenheid van 100 jaar NS en ook is uitgebracht als legpuzzel.

https://www.nvbs.com/zoekresultaten/#/d/snr-images/SPNSP5085 Kleurentekening van het Centraal Station van Amsterdam, geopend op 15 oktober 1889. Op de voorgrond flanerende Amsterdammers uit de betere standen… Tekening door Jacob Jansma, 1937. Onderdeel van een serie die mogelijk is uitgebracht als herdenkingskalender bij gelegenheid van 100 jaar NS en ook is uitgebracht als legpuzzel.

https://www.nvbs.com/zoekresultaten/#/d/snr-images/SPNSP5084 Kleurentekening van een reizigerstrein van de ZHESM op de brug over de Zuidvliet bij het station Leidschendam-Voorburg. Zoals te zien op foto SPALB-03-21 is de brug niet geheel conform de werkelijkheid weergegeven. Tekening door Jacob Jansma, 1937. Onderdeel van een serie die mogelijk is uitgebracht als herdenkingskalender bij gelegenheid van 100 jaar NS en ook is uitgebracht als legpuzzel.

https://www.nvbs.com/zoekresultaten/#/d/snr-images/SPNSP5082 Kleurentekening van een DE III op een station dat enigzins lijkt op Amsterdam CS. De dieseldrieën NS 11-50 kwamen in 1934 in dienst. Tekening door Jacob Jansma, 1937. Onderdeel van een serie die mogelijk is uitgebracht als herdenkingskalender bij gelegenheid van 100 jaar NS en ook is uitgebracht als legpuzzel.

https://www.nvbs.com/zoekresultaten/#/d/snr-images/SPNSP5083 Kleurentekening van een reizigerstrein getrokken door een Potvis, één van de locomotieven NS 3800-3805 (serie NS3700) die in 1936 op proef werden voorzien van stroomlijnbekleding. Op de voorgrond reizigers en een kruier. Tekening door Jacob Jansma, 1937. Onderdeel van een serie die mogelijk is uitgebracht als herdenkingskalender bij gelegenheid van 100 jaar NS en ook is uitgebracht als legpuzzel.

https://www.nvbs.com/zoekresultaten/#/d/snr-images/SPNSP5081 Kleurentekening van een stoomlijnstel uit de serie NS 211-263 (in dienst gesteld 1937-1938) bij een overweg. Tekening door Jacob Jansma, 1937. Onderdeel van een serie die mogelijk is uitgebracht als herdenkingskalender bij gelegenheid van 100 jaar NS en ook is uitgebracht als legpuzzel.


Deze testpagina is aangemaakt op 27 januari 2024.