Stadstrams van vroeger


Trams in Arnhem 1935 en 1940

Lengte 8 minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

Rond 1935 – over het juiste jaartal doen tegenstrijdige berichten de ronde – werd de Velperweg in Arnhem gereconstrueerd, waarbij tevens de tramlijn werd vernieuwd en verlegd. Het werk werd uitgevoerd door Wegenbouw Maatschappij Jaartsveld, en de werkzaamheden zijn gefilmd door drs. J. Th. Jaartsveld. Tijdens het werk ging het trambedrijf onverstoorbaar door – wellicht een voorbeeld voor ProRail? Het bezoek aan Arnhem wordt afgesloten met beelden gemaakt door F.C. Wieder in de zomer van 1940.


Amsterdamse trams 1947-1948

Lengte 4 minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

Straatbeelden uit het Amsterdam van kort na de oorlog. We zien stoeltjeswagens, Unions, grootbordessers en ook splinternieuwe drieassers.


Amsterdamse trams in kleur

Lengte 2½ minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

Beelden uit begin jaren 50 van het Leidseplein, het Haarlemmermeer Circuit en het Surinameplein met veel trams en (nog) weinig auto’s. Camera A.G. Nijmeijer.


Trams in Batavia, 1929-1933

Lengte 34½ minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

Een stoomtramlijn van de Bataviasche Verkeers Maatschappij wordt onder leiding van directeur ir. A. baron Kraijenhoff geëlektrificeerd. Hij heeft deze film zelf gemaakt, en het commentaar wordt door hemzelf gesproken.


Haarlem anno 1920

Lengte 15 minuten. Met achtergrondmuziek.

Zo zag Haarlem er in 1920 uit.


Utrecht zooals het vroeger was (ca. 1930)

Lengte 7½ minuten. Met achtergrondmuziek.

Straatbeelden in de stad Utrecht, met veel trams. Gefilmd circa 1930.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 23 mei 2024.