Zwitserland

Presentatie door René Platjouw

In de vijf jaren voor de uitbraak van Corona (2015-2020) was Zwitserland dé vakantiebestemming voor René en zijn vrouw. Uit de vele uren video-opnames heeft hij een keuze moeten maken. Het aanvankelijk aangekondigde programma is aangepast met nieuwe opnames, gemaakt in september 2023, hun eerste “na-Covid”-vakantie naar het buitenland.

We gaan de Rigi op en zien daar het nieuwe materieel van de Vitznau Rigi Bahn. Ook Kleine Scheidegg wordt bereikt met de Berner Oberland Bahn en de Wengernalp Bahn. Onder het waakzame oog van de Jonkvrouw en de Monnik zien we een oude Rowanloc rangeren, maar ook de nieuwste driedelige Jungfrautreinstellen en een rangeerrobot op batterijen. In het Graubünden hebben de Allegra-treinstellen het overgenomen van locomotieven, al komen ook die nog steeds aan bod. We rijden onder andere op de Albulalijn, op de Berninalijn en ook op de lijn van Chur naar Arosa. De nieuwe Capricorn-treinstellen heeft René nog niet voor de lens gehad.

In 2017 reed de Trogenerbahn nog met de “oude” gelede trams (van net iets meer dan 10 jaar oud). Kort erna werden ze vervangen door gelede Tango-trams die in 2019 werden gefilmd. Vanaf Trogen is er nu een doorgaande tramlijn via Sankt Gallen en Gais naar Appenzell. Het haarspeld-tandradtraject bij Sankt Gallen werd opgeheven. Het enige overgebleven tandradtraject is nu tussen Gais en Altstätten. De nog jonge TB-trams werden verkocht aan Neuchâtel. Daar waren ze in augustus 2019 helaas nog net niet in dienst. Dat jaar reden nog de ruim 40 jaar oude, maar nog steeds als nieuw ogende, motorwagens langs het meer.

Tijdens de vakantie in september 2023 konden dan eindelijk de ex-TB trams worden gefilmd in Neuchâtel. In het Appenzellerland reizen we ook met de Rorschach-Heiden Bahn en de “grootste” railmaatschappij in Zwitserland, de Rheineck-Walzenhausen Bahn met slechts één motorwagen. We snuiven ook wat stoom op bij de Brienz Rothorn Bahn en geloof het of niet, ook een paardentramlijn die nog dagelijks in dienst is komt in beeld. Treinen van de SBB en BLS rijden voorbij. Typisch Zwitsers zijn de beelden op het station van Murten/Morat, waar drie maatschappijen de sporen delen.

Tot slot beelden van de nieuwe GPX, de “Golden Pass Express”, die sinds 2022 een directe verbinding geeft tussen Montreux en Interlaken Ost. Heel speciaal, want het deel van de MOB heeft meterspoor en dat van de BLS normaalspoor. De rijtuigen hebben draaistellen die van spoorwijdte kunnen wisselen. In Zweisimmen zien we de overgave/locwisseling.

AB Gais, Tango 4001 in de haarspeldbocht richting Appenzell.