Zomervaria-avond

door diverse presentatoren

De zaal in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag is geopend vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur precies en eindigt zoals gewoonlijk tussen 22.30 en 22.45 uur. (Entree: € 3,50, voor niet-leden € 4,00)
De afdeling Den Haag sluit het eerste halfjaar af met een Zomervaria-avond. U kunt nog een keer gezellig napraten met uw mede- NVBS-leden en vooruitkijken naar de zomer. En natuurlijk bieden wij die avond van 6 juni weer een afwisselend programma. Gezien het thema ‘Vakantie’ ziet het ernaar uit dat de zomer alweer heel dichtbij komt! U bent allemaal van harte uitgenodigd!

Door: Matthias van Aalst

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan, zo ook op tram- en spoorweggebied. In deze beamer-presentatie zullen zowel de verande-ringen bij de HTM met de komst van de Avenio en het verdwijnen van de oudste GTL′s, als ook de laatste perio-de van Mat ′64 en de instroom van nieuwe Flirt-treinstellen aan bod ko-men. Daarnaast zullen er verschillende foto′s van binnen- en buitenlandse excursies getoond worden; van de Drachenfelsbahn tot de Kusttram en van de Amsterdamse Blokkendoos tot een bijzondere rit in Charleroi. Kortom: een veelzijdig programma in vakantie-sfeer

Laatste dag van de ‘oude’ lijn 11

Door: Martijn Roos

Powerpoint-presentatie over de mo-derne lagevloertram in Zwitserland.

De nieuwe Flexity Basel 5001, nov. 2014

Door: Roos Bongers

De trein in huis – het kleinste smalspoorbedrijf.
In 1984 maakte uw presentator kennis met 184 mm spoor in het Zuiderpark.
Na een half jaar maakte zij de eerste rit met een zelfgebouwde motorloc, die nu na 31 jaar nog steeds rijdt. Zij woont mede daarom in een parterre-woning en ca. 20 jaar geleden is zij begonnen met een spoornet in huis. Niet alleen om de loc en wagons te kunnen stallen maar ook om o.a. hout en kolen voor de kachel te vervoeren. Daarnaast het railmateriaal voor de mobiele baan, kattebakgrit en regel-matig een vuilnistrein. Een “spoorweg geïntegreerd” huishouden.

Illustratie

Door: René Lipman

Uw presentator is in februari van dit jaar al op vakantie geweest. Het reis-doel was Dubai. Deze stad is booming. Alles is er groots en imponerend, zoals het hoogste gebouw ter wereld en het bekende Palmeiland. Sinds enkele jaren beschikt Dubai over twee metro-lijnen, een tramlijn en een monorail. Vanavond krijgt u een impressie van deze stad en haar railvervoer te zien.

Door: Ronald Bokhove

Spoorzoeken: een zomerse hobby.
Voormalige spoor- en tramlijnen spre-ken tot de verbeelding van velen. Wat is er nu leuker dan op een mooie dag de speurneus uit te hangen en een opgebroken lijn af te struinen op zoek naar restanten? Uw presentator heeft dit de afgelopen 12 jaar veelvuldig gedaan. Zijn ontdekkingen heeft hij niet voor zichzelf gehouden, maar gedeeld met vele liefhebbers tijdens de 14 spoorzoekersexcursies die de Stichting NVBS-Excursies sinds 2004 heeft georganiseerd.
Hoe gaat dat spoorzoeken nu precies in zijn werk? Welke voorbereidingen tref je en wanneer is de kans op ′suc-ces′ het grootst? En waar liggen de leukste voormalige lijnen? In twintig minuten worden vanavond de basis-beginselen van het spoorzoeken uit de doeken gedaan. Aan u om het de komende zomermaanden in praktijk te
brengen ….

Illustratie

Door: Raymond Naber

HTM in de jaren ’75-‘76.
Een film van 20 minuten over de HTM in het midden van de jaren ’70. De presentator was 15 jaar toen hij dit filmde. Bij de HTM reden nog uitsluitend PCC’s; boven-dien een vooruitblik op de ingebruik-name van het Centraal Station op 30 mei 1976. En op de Hofpleinlijn reed het bekende Mat ’46. (De film is zon-der geluid; het is een van de eerste films van deze presentator.)

Raymond, ‘gesnapt’ bij lijn 11 in 1993